Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 24 januari

”Stockholm har inte valt bort grot”

Stockholm Exergi har invändningar mot påståendet i Ida Oderståls krönika att man valt bort svensk grot.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Det stämmer inte att Stockholm Exergi valt bort svensk grot eller att man eldar regnskogsträ, skriver presschefen i ett debattinlägg.
Det stämmer inte att Stockholm Exergi valt bort svensk grot eller att man eldar regnskogsträ, skriver presschefen i ett debattinlägg. FOTO: Rolf Segerstedt

Kommentar till Ida Oderståls krönika ”De stora aktörerna skiter i allt vad etik och moral heter”:

Vi på Stockholm Exergi vill kommentera Ida Oderstål påstående om användandet av biobränsle i Stockholms fjärrvärmesystem. Det förekommer felaktigheter i krönikan. Dels att vi skulle elda regnskogsträ, dels att vi valt bort svensk grot till förmån för leveranser från andra länder. Detta stämmer inte.

”Tar inte in regnskogsträ”

Vi vill påpeka att vi inte tar in regnskogsträ. Den flis från Brasilien som kom i december är från en FSC-certifierad odling, och enligt FCSs kriterier får den inte komma från avskogad mark.

Villkor och regelverk för svenskt skogsbruk ligger utanför vårt verksamhetsområde, men vi handlar främst upp biobränsle från Östersjöområdet. Under den kalla delen av året kommer nästan dagliga tågleveranser med nordisk flis till biokraftvärmeverket i Värtan.

Importerat ett komplement

Vid ett tidigare tillfälle har vi tagit in en leverans från samma odling i Brasilien. Eftersom att vi ansvarar för att förse Stockholmsregionen med värme och el så behöver vi säkerställa bränsletillförseln, och ha alternativ om det blir störningar i bränsletillförseln (som det till exempel blev förra vintern).

Flis av restprodukter från snabbväxande trädslag såsom eukalyptus kan då vara ett bra komplement till nordisk träflis. Omloppstiden mellan skördarna är mindre än 10 år och odlingen binder snabbare upp CO2 jämfört med mer långsamt växande nordiska barrträd. Men det är som sagt ett komplement och det är främst flis från Östersjöområdet som värmer stockholmarna.

Maria Tegin,

Presschef, Stockholm Exergi

LÄS MER: LRF Premium – ”De stora aktörerna skiter i allt vad etik och moral heter”

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen