Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 20 september 2017

Skogsstyrelsen får inte bestämma över styrelsen för virkesmätningsföreningar

Lagen om virkesmätning reglerar inte frågan om virkesmätningsföreningarnas sammansättning. Skogsstyrelsen kan därför inte bestämma hur styrelsen ska se ut, menar denna i en debattreplik.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Sverker Liden skriver i en debattartikel i Land Skogsbruk att Skogsstyrelsen borde underkänna Virkesmätningsförening Syds styrelse och kräva att parterna kommer med ett nytt förslag på styrelsemedlemmar.

Hela resonemanget bygger på en missuppfattning.

Lagen (2014:1005) om virkesmätning reglerar inte frågan om virkesmätningsföreningarnas sammansättning. Skogsstyrelsen kan därför inte bestämma hur styrelsen ska se ut.

Syftet med lagen är att ge både köpare och säljare likvärdiga möjligheter att bedöma om ersättningen för virket är rimlig. Det blir enklare att handla med virke om både köpare och säljare kan lita på resultatet från virkesmätningen. Lagen innebär bland annat krav på mätmetoder, noggrannhet och att den som mäter ska kontrollera sin mätning.

Christoffer Gillström,

Skogsstyrelsen

LÄS MER: ”Virkesmätningen uppfyller inte lagens krav”

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen