Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 16 augusti 2018

”Politikerna låtsas vara tagna på sängen av bränderna”

Hur kan det komma sig att politikerna än en gång säger samma sak som för fyra år, när den stora Västmanlandbranden bröt ut? Det frågar sig Christian Doverhjelm i ett debattinlägg.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Sommarens skogsbränder i bland annat Ljusdal drabbade ett flertal skogsägare.
Sommarens skogsbränder i bland annat Ljusdal drabbade ett flertal skogsägare. FOTO: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten

För drygt en månad sedan flammade bränderna upp. Ett inferno av eld och glöd som i kombination med rekordvarmt väder och torr mark har ödelagt stora områden. Hur kan det komma sig att politikerna än en gång säger samma sak som för fyra år sedan. Lärde de sig inte läxan?

Vi minns alla hur de förödande skogsbränderna härjade i Västmanland sommaren 2014. Då stod ansvariga politiker och tjänstemän handfallna och förvånande. Nu står vi här igen med skogsbränder större än den förra och många som har fått se sina skogar och fastigheter brinna upp.

Det finns vetskap om att detta kan inträffa, varför finns inte beredskapen för det och varför finns det ingen som tar på sig det övergripande ansvaret?

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) varnade regeringen redan 2016 i sin rapport ”Ansvar, samverkan, handling – åtgärder för stärkt krisberedskap utifrån erfarenheter från skogsbranden i Västmanland 2014”.

Men i stället för att se till att detta verkligen åtgärdas och leder till konkret handling låter nu regeringen tillsätta ännu en utredning som ska utvärdera räddningsinsatsen från sommarens brand. Något som regeringens särskilda utredare för Västmanlandsbranden 2014, Aud Sjökvist, anser är helt onödigt. Hon menar på att man redan har svaren och att de 30-tal utredningar som finns sedan tidigare alla pekar på samma slutsats.

 Christian Doverhjelm, medlem i Medborgelig Samling och jurist med inriktning offentlig rätt.
Christian Doverhjelm, medlem i Medborgelig Samling och jurist med inriktning offentlig rätt. FOTO: Medborgerlig Samling

Tre saker är helt avgörande för att förhindra att bränder likt dessa växer okontrollerbart och orsakar enorma skador: Beredskapsplaner, lättillgängliga resurser och ett tydligt ledarskap.

Till och börja med måste kommunerna och länsstyrelserna ta sitt uppdrag som lokala aktörer på allvar. De beredskapsplaner som kommunerna är skyldiga att upprätta måste vara förankrade i den regionala omgivningen.

Vidare behöver räddningstjänsten ha tillgång till snabba och lättillgängliga verktyg. Vi kan inte förlita oss på att andra länder på helt frivillig basis ska komma till vår undsättning.

Slutligen behövs en Myndighet för samhällsskydd och beredskap värd namnet. En myndighet som har till uppgift att se till att civilsamhället står rustat för katastrofer ska inte ägna sig åt annat. De får sluta med befängda verksamheter som genusforskning och mångfaldsprojekt.

Att hjälpen från andra europeiska länder var räddningen denna gång innebär inte att våra politiker kan fortsätta att försumma Sveriges nationella beredskap. Det får vara nog med politiker som låtsas vara tagna på sängen trots att lösningar på problemen presenterats. Det är dags för ett skifte.

Christian Doverhjelm,

Jurist med inriktning offentlig rätt, Medborgerlig Samling

LÄS MER: Genuskurser sänkte svensk brandberedskap enligt polska medier – fel visar faktagranskning

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen