Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 18 september 2018

”Politiker – ta tillbaka makten över vattnet”

Sommarens torka blev facit för svensk katastrofal vattenpolitik, skriver Göran Hartman i ett debattinlägg.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Kanotled i Tiveden, en miljö som enligt skribenten hotas av aktivistiska tjänstemän på Länsstyrelsen.
Kanotled i Tiveden, en miljö som enligt skribenten hotas av aktivistiska tjänstemän på Länsstyrelsen. FOTO: Göran Hartman

Sjö- och dammutrivningar är skattefinansierad aktivism. Denna sommar har flera reportage från hela Bergslagsregionen satt fokus på de katastrofala följder som sjö- och dammutrivningarna av Länsstyrelsen i Örebro län utsätter allt levande och livgivande för kring insjövatten. Sommarens torka blev facit för svensk katastrofal vattenpolitik.

Med härskarteknik och aktivism har Länsstyrelsen svämmats över av ihopgaddade Älvräddare och Naturskyddsföreningens frälsta.

På Örebro länsstyrelse finns en vattenvårdshandläggare som varit redaktör för Älvräddarnas medlemstidning. De står för det grymma catch- and release-fisket som drar upp och släpper tillbaka skadad fisk. Detta fiske är förbjudet i stora delar av Europa. I Tyskland har straffsatserna höjts för detta djurplågeri.

Den andra dammdödaren har ett förflutet i nätverket Dam Removal Europe. En internationell organisation som arbetar för dammutrivningar i Europa.

Den tredje aktivisten har fått över sex miljoner kronor från Naturskyddsföreningens miljövalsfond till dammlikvidering. Jag nämner inga namn, de byter ofta.

En stark motståndsrörelse växer fram över hela landet. Jordnära politiker står upp som kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund (S), i Umeå 2017. Han tycker att det är typiskt för staten att ingen tänker på helheten och är rädd för att Sverige kan bli en öken när grundvattnet sjunker och sjöar torkar ut när dammarna rivs.

Klart som korvspad ska man göra tvärtom. Höja vattennivåerna för hundratals andra intressenter. Varför ska vår lag inte respektera kulturvärdena? Vår historia! Vi måste bevara och utveckla ett landskap för alla: Turism, ekologi, estetik, sociala och ekonomiska värden, utan att krossa vår framtidstro.

Våra sköra miljövärden måste hanteras ömt och hållbart till kommande generationer. Det går aldrig att återskapa demolerade kulturmord och våldtaget land kring vattenmiljöer.

Strömmande vatten genom landsbygd stoppar inte vid kommun- och länsgränser på sin långa färd till havet. En enda dammutrivning och utsläpp kan bli ödesdigra för miljön. Det blir också kommunen som ska ta ekonomiskt ansvar för alla tänkbara negativa följder. Inte Länsstyrelsen. Skjuter man sig i huvudet är det svårt att betala kulan.

I vintras svämmade vattensystemet i centrala Laxå över ett par gånger på grund av nu polisanmälda dammrivningar utan tillstånd, men det räcker tydligen inte med översvämningar. Ska man dränka hela Laxå?

Tack och lov har riksdagen redan klubbat igenom att återinföra tjänstemannaansvaret, men det dröjer. Något liknande måste ske med vårt nationella svenska ramdirektiv för vatten. Visserligen får vi nytt regelverk vid nyår, men vårt livgivande vatten är ytterst en regeringsfråga i globalt perspektiv.

Inte en fråga för några aktivistiska tjänstemän på kommun och länsstyrelse. På vilken nivå det än gäller är extremism det farligaste som finns. Vattenfrågorna måste föras upp till regeringsnivå. Det är viktigt för regeringen att veta vad som sker regionalt och på kommunnivåer.

Häng på, nu går lokaltåget till regeringskansliet eller till Göteborg, dit vårt vatten ska rinna med Göta kanal. Nu mullrar och rullar de demokratiska krafterna igång. Det är en styrka att ha en demokrati, även om vi ser hur lätt den sargas. Det är ett katastrofläge när ett gäng aktivister kan leka med vattnet i ett helt län.

Ta tillbaka makten över vattnet.

Göran Hartman,

Tived, Laxå

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen