Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 4 april

Planteringssäsongen i skogen är hotad

För tredje året i rad är det extremt utmanande att hitta personer som kan plantera skog, skriver Kolbjörn Kindströmer, ordförande i Skogsentreprenörerna. Nu måste hela branschen ställa upp för att klara planeringsarbetet.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 I sommar ska förhoppningsvis drygt 400 miljoner skogsplantor i backen.
I sommar ska förhoppningsvis drygt 400 miljoner skogsplantor i backen. FOTO: Marie Henningsson

Planteringssäsongen ligger framför oss, och i sommar ska förhoppningsvis drygt 400 miljoner plantor i backen. För tredje året i rad är vi nu på väg in i en säsong med extrema bemanningsutmaningar för många av landets skogsvårdsentreprenörer.

Under de senaste två åren har skogsvården brottats med coronarestriktioner och periodvis stängda gränser. I år är det ett krig som slår undan benen då ungefär 1 500 säsongsarbetare från Ukraina tvingas stanna hemma för att försvara sitt land.

De enda som verkar vara immuna mot både pandemi och krig är skogsbolagen – kunderna. Tvärtom fortsätter de på många håll att rulla som tåget och göra rekordvinster.

På senare tid har branschen gång på gång påtalat konsekvenserna av att det saknas resurser inför årets planteringssäsong. Från kundsidan har vi dock bara mötts av tystnad och ögon som tittar ner i bordet. Nu står det april i kalendern och det är hög tid att förstå fakta: Ska vi klara årets kvoter och lyckas skola in nya plantörer krävs samarbete och helhetstänk. Fritt översatt måste de till sänkta prestationskrav och mildare bortsättningsmallar.

Att som nu i denna extrema situation fortsätta att stoppa huvudet i sanden och tro att entreprenörerna på egen hand ska lösa hela branschens utmaningar är fel. Ska skogsbranschen klara årets planteringsarbete måste alla bjuda till.

Kolbjörn Kindströmer

ordförande, Skogsentreprenörerna

LÄS MER: Öppna gränserna även för skogsvårdenLÄS MER: Finns hinder för att nyanlända snabbt ska få gröna jobb

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen