Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 20 mars 2019

”Pass upp skogsägare!”

Skogsägare uppmanas att i stället för att plocka ut barkborreskadat virke, göra stora förtida avverkningar av hela beståndet till ett lägre pris. Se till att det verkligen är rätt virke som avverkas, varnar Leif Öster i en debattartikel.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Se till att det verkligen är rätt virke som avverkas för att motverka granbarkborren, varnar debattören.
Se till att det verkligen är rätt virke som avverkas för att motverka granbarkborren, varnar debattören. FOTO: Rolf Segerstedt

Med en torr och het sommar kan vi få en riktig krissituation med omfattande barkborreangrepp i våra skogar. Planerna är nu att ”söka och plocka” bort skadade träd. Exempelvis Södra skogsägarna agerar målmedvetet och seriöst i denna besvärliga situation. Tyvärr får jag nu rapporter om att andra aktörer utnyttjar läget till att säkra sitt eget virkesflöde.

I stället för att söka och plocka ut skadat virke är rådet till skogsägarna att göra stora konventionella förtida avverkningar av hela beståndet. Givetvis till ett lägre pris. Så pass upp som skogsägare och se till att det verkligen är rätt virke som avverkas.

Att utnyttja skogsägare som hamnat i en besvärlig situation är verkligen fult. Problemet kan även bli kapacitetsbrist av avverkningsresurser eftersom det helt enkelt tar längre tid att få ut enskilda träd än virke från hela bestånd.

Det är lätt att se paralleller. Och det är ingen större hemlighet att det finns och fanns vinnare i samband med de stora skogsbränderna. Många gånger ageras det bakom kulisserna för att ett eller några få sågverk ska få monopol på hela virkesflödet av det brandskadade virket. Försäkringsbolagen tar delar av kostnaden, medan sågverken i princip kan diktera priset på virket som ofta har förvånansvärt hög kvalité.

Sågverket skyller ett låg pris på att de får kostnader för att ställa om produktionen och rengöra efter sågningen. Mellan skål och vägg dricks champagnen. Förlorare blir skogsägaren som förutom sorgen över en skadad eller förlorad skog, på sista raden gör en usel affär.

Leif Öster,

Skogsägare, Dalarna

LÄS MER: Vite om barkborreträd lämnas kvar

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen