Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 25 april 2019

Massafabriker utnyttjar sin ställning

Trots att massafabrikerna är så lönsamma betalar de skogsägarna ett lägre pris än för 45 år sedan. Det är dags att agera, skriver debattören.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Massaved.
Massaved. FOTO: Henrik Dammberg

På 1970-talet betalade de svenska skogsbolagen för massaveden i genomsnitt 485 kronor per fastkubikmeter under bark (m3fub) i dagens prisnivå enligt konsumentprisindex. Idag, 45 år senare betalar de 328 kr/m3fub. Ändå är massafabrikerna extremt lönsamma. Ja, så lönsamma att SCA har byggt världens största massafabrik i Östrand och finnarna planerar liknande i norra Finland. Men de fortsätter att betala skogsägarna ett lägre pris än för 45 år sedan.

Vi skogsägare däremot, vi måste idag enligt konsumentprisindex (KPI 1949=100) betala 794 procent högre kostnader än 1970 i form av högre löner, högre bränslekostnader, dyrare maskiner med mera.

Massafabrikerna behöver mycket massaved. En stillastående massafabrik kostar mer än vad en rättvis höjning av vedpriset kostar, men istället för att höja priset till svenska skogsägare flisar de timmer och köper massaved från utlandet till betydligt högre kostnader. Eftersom dessa marginalvolymer är små gör det inget för massafabrikerna att betala högre priser till utländska skogsägare så länge det håller ned priserna till svenska skogsägare.

En sak vet vi. Massafabrikerna utnyttjar monopolställningarna i sina regioner för att diktera villkoren. Är virkesköparna deras trogna medlöpare?

En massafabrik klarar inte ekonomiskt en kort period av råvarubrist. Det är dock inte lätt för alla skogsägare att vägra leverera eftersom många är i behov av en årlig inkomst från skogen. Men många kan skjuta på en avverkning ett år. Låt oss göra det under 2020 tills vi får 400 kr/m3fub för massaveden – utan avdrag för transport!

Nils Persson

Jämtland

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen