Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 17 september 2018

LRF: ”Vildsvinen är ingen resurs för samhället”

Nu är tålamodet slut bland jordbrukare. De gröna näringarnas lönsamhet och utveckling får inte försvåras av vildsvinspopulationen, skriver Anders Wetterin, LRF.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Nu är tålamodet slut bland jordbrukare. De gröna näringarnas lönsamhet och utveckling får inte försvåras av vildsvinspopulationen, skriver Anders Wetterin, LRF, i ett debattinlägg.
Nu är tålamodet slut bland jordbrukare. De gröna näringarnas lönsamhet och utveckling får inte försvåras av vildsvinspopulationen, skriver Anders Wetterin, LRF, i ett debattinlägg. FOTO: Marie Henningsson

LRF:s Riksförbundsstyrelse tog i förra veckan beslut om en ny vildsvinspolicy. Styrelsens beslut grundas på beslut på riksförbundsstämman tidigare i år. Policyn är delvis lik den gamla, men är en tydlig skärpning i LRF:s hållning. Huvudmålet i den nya policyn är samma som i den tidigare.

”De gröna näringarnas lönsamhet och utveckling får inte försvåras av vildsvinspopulationen.”

Den nya, skarpare policyn beror att vildsvinsproblemen inte minskar annat än lokalt. Tålamodet är slut bland jordbrukare. Därför är två nya delar infogade. Trots att huvudmålet är både tydligt och ambitiöst markeras nu att vildsvinsstammen måste minimeras. Det finns inget egenvärde i att ha en vildsvinsstam på 200 000–300 000 djur.

Det finns inget politiskt mål om en så stor stam och det finns inte heller något stöd i jaktlagen. Eftersom alla viltarter enligt lagen ska utvecklas ”med hänsyn till allmänna och enskilda intressen”.

Enligt LRF:s uppfattning är vildsvinsstammen så stor att hänsyn inte tas till vare sig allmänna eller enskilda intressen.

LRF markerar också att vildsvinen i samhällsekonomisk mening inte är en resurs. Enligt en undersökning gjord av SLU orsakar vildsvinen skador i jordbruket för 1,1 miljard per år!

Till det ska läggas skador i annan, enskild markanvändning och skador på till exempel fotbollsplaner och golfbanor. Vilttrafikolyckorna med vildsvin beräknades av SLU medföra kostnader för cirka 280 miljoner per år, och det är siffror från 2015.

LRF är medvetet om att jaktintressen hävdar att vildsvin är en resurs. Möjligheten att jaga vildsvin försvinner inte med en rejäl minskning av stammen. Det jaktliga värdet är enligt LRF:s uppfattning långt ifrån kostnaden för vildsvinens skador.

Samhället och jordbruket kan inte acceptera detta längre. Det är nog nu.

Anders Wetterin,

Expert jakt och vilt, LRF

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen