Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 12 februari 2017

LRF måste ta skogens alla värden på allvar

Hur kan LRFs kamp för äganderätten, som de menar är grunden för Sveriges hållbara skogsbruk, handla om att ha rätt att avverka det hållbara? Det undrar LRF-medlemmen Sofia Fransén i ett debattinlägg.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Bild 1/2 FOTO: Kerstin Davidson
Bild 2/2 FOTO: Jan Vainult

LRF bjöd in till möte om äganderätten. Familjens skogsägare är efteråt uppjagad över att hon inte får göra vad hon vill med sin skog. Att en svamp eller fågel kan stoppa en avverkning. Och det trots att jag mycket väl vet att hon skulle bli jätteglad över att hitta spännande växter i skogen eller över att se en ovanlig fågel.

Så nej, jag förstår inte den här kampanjen. Hur kan LRFs kamp för äganderätten, som de menar är grunden för Sveriges hållbara skogsbruk, handla om att ha rätt att avverka det hållbara? Varför tar LRF det enkla och populistiska greppet och ställer intressen mot varandra? När ska LRF istället medla mellan dessa intressen och kräva ett skogsbruk som det går att leva av även när det fokuserar på andra än rent ekonomiska värden?

För LRF, ni är knappast nytänkande när ni vill ha en stark äganderätt för att avverka mer skog. Ni blir visionära och framåtblickande den dag ni tar skogens alla värden på sådant allvar att ni kämpar för möjligheten att leva på ett hållbart skogsbruk i samspel med resten av samhället.

När ska LRF driva rätten att inte avverka? Som medlem fortsätter jag att vänta på den dagen.

Sofia Fransén

LRF-medlem

Till toppen