Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 2 januari 2017

Kunskapsbrist bakom "Mitt i naturen"

Muddus nationalpark är ett kulturlandskap, till skillnad från vad personerna bakom "Mitt i naturen" tycks tro. Det skriver Kelvin Ekeland, författare och landskapshistoriker, i ett debattinlägg.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: SVT

Ibland kan man uttala sig i en debatt och tillföra något utan att ha följt dispyten från början. Oftare är att man uttalar sig om något med en övertygelse att om att tillför något utan att veta vad man talar om.

Nu gäller det ett TV-program med anor som kallas "Mitt i naturen". Produkten har mycket gott rykte. Projektledare och redaktör förhäver sig och tror på allt vad de påstår.

Ett besök i nationalparken Muddus är aktuellt. En före detta politiker, numera ordförande i en stor skogsägareförening, har menat att programmet var partiskt och osakligt. Programmakarna är upprörda över detta och vill hävda betydelsen av stora orörda skogar och tar Muddus som exempel. De säger: ”Det här berättar vi om i anslaget av programmet. Sedan lämnar vi skogspolitiken för att i stället fokusera på det som ’Mitt i naturen’ är bäst på – att uppleva naturen.”

Här avslöjar både redaktör och projektledare sin kunskapsbrist. Muddus nationalpark är ett kulturlandskap, alldeles som de allra flesta europeiska landskap.

Spåren berättar om människor i området sedan den senaste istiden. Lämningarna finns som stigar, fångstgropar, härdar och boplatser. De syns på träd, både stående och fällda.

Med urminnes hävd har både fjäll- och skogssamer varje år fört renhjordar till Muddus och låtit dem beta där. Djuren har tillgodogjort sig områdets lavar och annat foder. Det har fiskats och jagats i Muddus. Nybyggare har använt området.

Området används under olika tider av året för renskötsel av samebyarna Gällivare skogssameby, Unna tjerusj och Sirges. I Muddus finns det både sommar- och vinterbetesland för renarna. På vintern flyttar fjällsamebyarna hit med sina renar och på sommaren är skogssamerna här med sina renar. För renarna i skogslandet fungerar de stora myrarna som fläktande fjäll där de hittar svalka.

Kelvin Ekeland,
Författare och landskapshistoriker

LÄS MER:

"Vi skildrar naturen som den ser ut"

"Mitt i klaveret av SVT"

Till toppen