Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 18 maj 2019

Kräv bildbevis på vrakade stockar

Vi skogsägare borde ha en möjlighet att kräva av Biometria att alla vrakade stockar fotograferas från olika vinklar och med motivering varför den är vrakad, skriver Gunnar Turesson.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Grantimmer.
Grantimmer. FOTO: Mats P. Ostelius

Det har den senaste tiden skrivits en del om nya mätmetoder för massaved och det är väl naturligt att saker utvecklas. Men jag saknar utveckling vad gäller bedömning av sågtimmer. I dag finns det en representant från Biometria (tidigare VMF) som ska klassa den skog jag har sålt till ett sågverk och det går ganska fort att bedöma stockarna. Hastigheten är skaplig. Men sedan finns inga som helst bevis på det som klassas till massaved eller vrakas. Det försvinner i mängden av övrig ved. Varje stock är ju inte märkt. Dessutom sker kontrollen några meter från stocken och det är i bland snö som gör att stocken inte syns så tydligt.

Biometrias representant är alltså en neutral part mellan oss säljare och sågverket som är köpare. Men de jobbar hos köparen och kanske delar den lunchrum? Det vet jag inte, men jag vet att man i alla fall inte delar lokaler med oss säljare.

Om vi nu antar att det görs ett misstag. En stock med röta åker in i sågverket, vilket ju upptäcks omedelbart då man klyver stocken. Det är inget konstigt med ett misstag. Det gör alla, så det är bara mänskliga faktorn. Men jag är övertygad om att den anställde hos Biometria får veta detta tämligen omgående från dem som sågar. Det behöver inte vara en utskällning, men ett stilla påpekande räcker.

Men vad händer om misstaget istället görs så att en prima stock åker till massaved? Vem kommer då och påpekar misstaget? Ingen naturligtvis, eftersom systemet är uppbyggt så här. Och när jag som säljare får reda på nedklassningen kan jag inget göra. Stockarna är ju tillsammans med övrig massaved och inte spårbar. Så där sitter jag med ett papper och kan inte klaga. Jo, jag kan klaga hos Biometria, men det hjälper inte. Det vet jag av egen erfarenhet.

Mitt förslag är att vi som skogsägare ska ha möjlighet att kräva av Biometria att alla vrakade stockar fotograferas från olika vinklar och med motivering varför den är vrakad. Röta syns ju tydligt, krök kan vara lite svårare, men det är inte omöjligt. Med dagens digitala teknik ska det inte vara några problem att begära bilder med datum och tid samt en kod på varför just den stocken vrakades. Koderna finns ju redan framtagna, så den ska bara kombineras med rätt stock. Sedan ser jag framför mig om några år att vi får röntgenbilder om vi vill. Det blir ännu bättre för oss säljare att kunna följa upp de stockar vi säljer.

Inget av detta är några fantasier. Tekniken med digitala kameror finns ju redan utan att vi säljare har ställt några krav på Biometria.

Gunnar Turesson

Skellefteå

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen