Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 2 februari 2019

”Var fanns resten av skogsbrukets högsta chefer?”

Stora delar av skogsnäringen är inte jämställd och väljer bort många smarta kvinnor. Det är korkat, anser krönikören Leif Öster.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Leif Öster, krönikör i Land Skogsbruk.
Leif Öster, krönikör i Land Skogsbruk. FOTO: Privat

Häromveckan blev jag helt svarslös. Vi var fem gubbar som skulle hålla en paneldebatt om lönsamhet för en stor grupp skogsägare. Den första frågan kom från en kvinna i publiken som frågade varför ingen i panelen var kvinna? Hon sa att 37 procent av landets skogsägare är kvinnor, men ingen i panelen. Svaret var pinsamt. Ingen av oss män hade ens tänkt tanken. Det borde vi ha gjort.

Så jag måste lyfta på hatten, trots att de alla är män, för Norrskogs ordförande Gunnar Heibring, Norra skogsägarnas VD Pär Lärkeryd samt Holmens skogschef Sören Petterson. Genom att själva aktivt närvara på regeringens stora konferens för ökad jämställdhet i skogen markerade de tydligt vad deras organisationer prioriterar.

Snacket går

Alla vet det. Det är högste ordförande tillsammans med VD som bestämmer hur snacket går och hur jämställdhetsarbetet prioriteras ute i skogen. Så innan jul var den stora snackisen i Skogssverige – vilka VD:ar och ordföranden kommer på konferensen? Att minister Sven-Erik Bucht och generalen Herman Sundqvist skulle komma var självklart. Över 125 andra deltagare kom. Men som sagt, bara tre av de verkliga beslutsfattarna. De tre fick å andra sidan mycket beröm. De andra får skämmas.

Svenskt skogsbruk har ett jätteproblem i hur vi män bemöter kvinnor. Det börjar på skolorna och fortsätter i skogen. 14 av 18 kvinnliga studenter i samma årskurs på jägmästarprogrammet har funderat på att byta bransch på grund av kulturen på skolan. 16 studenter som läser till jägmästare, skriver i ett öppet brev till SLU och skogsbranschen att ”Ingen skall behöva tolerera det arbetsklimat som vi upplevt under vår studietid”.

Skrämmande berättelser

Under slutet av 2017 startade uppropet #slutavverkat. Under hashtaggen samlades skrämmande berättelser från personer i skogsbranschen. 120 berättelser om sexuella trakasserier, härskartekniker och diskriminering finns nu i skriften ”Jämställd återväxt” sammanställd av SLU:s Tina Sjöström och Ann Dolling. Den kan enkelt laddas ner på nätet. Det är en smärtsam läsning för oss män.

Många kvinnliga skogsägare har aldrig träffat en kvinnlig inspektor eller virkesinköpare. Kvinnliga skogsvetare söker sig till Skogsstyrelse och länsstyrelser där de både finner intressanta arbetsuppgifter och slipper glåpord. De straffas därefter med att mycket sällan bli erbjudna jobb i skogsägarrörelsen eller bolag. Oavsett kompetens.

Vi har en näring som väljer bort många smarta kvinnor. Korkat!

Leif Öster,

Skogsägare, turismföretagare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen