Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 22 oktober

Jag har fullt förtroende för SVT Vetenskap

"Slaget om skogen" har anmälts till Granskningsnämnden, som nu får göra sin bedömning om serien skulle brista i saklighet eller opartiskhet, men jag har fullt förtroende för vetenskapsredaktionen, skriver Anna Luuk Priske, SVT.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Ambitionen är att serien skulle väcka nyfikenhet, öka kunskapen och ge fler perspektiv i den komplexa debatten om skogen, skriver SVT.
Ambitionen är att serien skulle väcka nyfikenhet, öka kunskapen och ge fler perspektiv i den komplexa debatten om skogen, skriver SVT.

Svar på öppet brev från LRF om programserien ”Slaget om skogen”.

Låt oss först slå fast att SVT har en särställning i medielandskapet. Vi har tydliga krav att vara oberoende och sakliga. Publicistisk integritet är centralt för vår programverksamhet.

Jag har fullt förtroende för SVT Vetenskap i deras strävan att förklara och öka kunskapen om skogen i en brännande och aktuell serie. Och visa hur olika intressen står mot varandra.

Vi är många som älskar skogen. I seriens tre delar ställs frågor som många människor undrar över. Och forskare, experter, skogsindustri och myndigheter svarar.

Ibland presenteras data som går emot myndigheters eller företags data och utmanar rådande synsätt, och vetenskapsredaktionen har varit noga med att ha stöd i forskning och statistik.

”Slaget om skogen” visar verkligen att frågan om den svenska skogen väcker känslor och är komplex. Vetenskapsredaktionen har fått många uppskattande tackbrev, men också mycket kritik. Vid flera tillfällen har ansvarig utgivare, Anna Schytt, fått svara på kritiken och beskrivit hur redaktionen arbetat med ”Slaget om skogen”. På svt.se/omoss länkas det även till LRFs kritik och till vetenskapsredaktionens svar på den. Allt för att erbjuda en god transparens och öppna för en diskussion om skogen som bygger på kunskap från många olika forskare och experter.

”Slaget om skogen” har anmälts till Granskningsnämnden, som nu får göra sin bedömning om serien skulle brista i saklighet eller opartiskhet. SVT Vetenskap har gjort en serie om en av de mest brännbara frågorna i det svenska samhället. Ambitionen är att serien ska väcka nyfikenhet, öka kunskapen och ge fler perspektiv i den komplexa debatten om skogen.

Anna Luuk Priske

programbeställare av vetenskap och fakta SVT

LÄS MER: Mitt förtroende för SVT har skadats på djupetLÄS MER: Tråkigt att SVT blir part i skogsdebatten

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen