Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 6 januari 2017

Har Södra sågat olönsamt i 40 år?

Södra visade ingen empati vid nedläggningen av Ramkvillasågen, när intressenter inte gavs möjlighet att köpa anläggningen. Det skriver Lennart Bertilsson i ett debattinlägg.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: Mats P. Ostelius

Södras ordförande Lena Ek skriver i sin insändare om Södras förträfflighet som om storleken ensam har betydelse.

Lena Ek anser med minimal empati för drabbade i Ramkvilla att nedläggning beror på att exempelvis Värösågen ska stärkas. Det som sker nu är samma argument som för cirka 25 år sedan då sparrsågen i Hyltebruk lades ner.

Värö ansågs behöva dessa volymer och skulle bli lönsam då. Förlusterna ända sedan 1970-talet är sammantaget enorma trots många åtgärder för Värösågen, som Södra erkänner "störtblöder" alldeles för lång tid. När lär sig Södra? Genom subventioner från massaved till olönsam sågverksrörelse snedvrider i stället Södra konkurrensen i området, vilket även framförts på möte.

Sparrsågen i Hylte var ett specialsåg med virke från 10 till 24 centimeter och längder från 31 till 91 decimeter. Det var till och med lönsamt i dåliga tider om än då med små siffror. Sortimentet var unikt lönsamt för uttag i många bestånd, inte minst västkusttall. Det gav indirekt även Södra timmer och massaved.

"Väröexperimentet" blev dock mycket kortvarigt. Värö kunde ju inte såga längre virke än 55 decimeter och helst inte under 18 centimeter. Hela försöket var som om man tänkt helt utan kompetens.

Rickard Melkersson, som Lena Ek misskrediterar, vill jag i stället ge stor sympati.

När Södra köpte Ramkvillasågen med manér som på Lennart Schottes tid, då var det stora ord. Nu fick inte ens intressenter möjlighet att göra köp för att göra något för anläggningen och personalen, där grovt timmer kunde sågas. Detta stärker nu nämnd uppfattning. Personer lämnar därför Södra.

En stor noshörning gör skada när den äter i rabatten och flyr därifrån.

Lennart Bertilsson,
Unnaryd

LÄS MER:

Södra tar ansvar för lönsamheten

Södras nya strategi utarmar landsbygden

Till toppen