Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 23 april 2021

Funderingar från en stubbe

Vi håller just nu på att avverka ett för oss ganska stort skogsområde. Fastigheten ligger inte långt från Bohuskusten och markerna är insprängda i dalgångarna mellan bergen. Min far och mor köpte fastigheten 1964 och då hade förre ägaren redan planterat ett av de områden vi nu avverkar.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Paul Christensson, ordförande LRF Skogsägarna
Paul Christensson, ordförande LRF Skogsägarna FOTO: Hans Dahlgren

Senare planterade vi några hektar med gamla åkerlappar, som hade brukats fram till mitten på 1900-talet. Skogen är alltså mellan 55 och 70 år gammal och jag kommer mycket väl ihåg när jag som liten parvel var med när vi planterade den sista delen. Det är mycket spännande att få vara med om en hel omloppsperiod.

Detta skogsparti har präglats av sin tidsanda när det planterades och röjdes, nästan 100 procent gran. Bra produktionsskog men inte så stor variation, helt enligt 1970- och 1980-talets skogsfilosofi stödd av dåtidens skogslagar och rådgivning. Vi har haft ett antal stormfällningar genom åren, mest enstaka träd men även några små områden med hög markfuktighet där granen inte klarat påfrestningen från stormarna. Och nu knackade granbarkborren på porten.

Det vi funderar mycket på nu är vad och delvis hur vi ska återbeskoga? Vår ambition är att på ett betydligt bättre sätt anpassa återbeskogningen till varje plats än vad som gjordes på 1950- och 1960-talen. Även om en stor del av området är mycket bra granmark (G36) så finns det både blöta partier där det är väsentligt bättre med lövträd, och några höglänta områden och upp mot bergen där tallen har sin plats. Ny forskning visar ju att tallen försvarar sin plats bättre än vad vi tidigare trott när gäller tillväxt och med tanke på klimatförändringarna tror jag det är klokt att ha en större tallandel på de torrare partierna.

Målet är att få en mer varierad skog som är bättre anpassad till just sin växtplats än vad förra generationen var. Hög produktion är för mig självklar, men jag vill också påstå att den skog vi nu danar kommer att vara mer variationsrik än den vi just skördat. Visst kommer det att upplevas kalt under några år, men då kan vi se våra fantastiska berg och dalgångar, plocka hallon och njuta av det öppna landskapet inför att skogen sluter sig och blir vacker att vandra i igen.

Hoppas mina barnbarn, som nu ska vara med och plantera, också får vara med om ett helt skogsliv. Det ger perspektiv.

Paul Christensson, ordförande LRF Skogsägarna

LÄS MER: ”Vi behöver ett nytt synsätt på biologisk mångfald”LÄS MER: Mer betalt för sämre virke gynnar klimatet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen