Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 30 september 2020

Ett osakligt angrepp på skogsägare

Det är sorgligt att ett så ensidigt angrepp på Sveriges skogsägare, sänds av SVT på bästa sändningstid. Det skriver Birgitta Johansson Hedberg angående dokumentären "När skogen tystnar".

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Skogen kommer att tystna om denna ensidiga och skogsfientliga syn får dominera, skriver Birgitta Johansson Hedberg.
Skogen kommer att tystna om denna ensidiga och skogsfientliga syn får dominera, skriver Birgitta Johansson Hedberg. FOTO: Henrik Dammberg

Som tidigare styrelseledamot i Sveriges Radio är jag väl förtrogen med den höga journalistiska ambition som finns inom public service, men också de krav som ställs kring relevans, saklighet och opartiskhet. Att verka oberoende i allmänhetens tjänst är inte bara ett uppdrag, det är tänkt att vara en kultur som genomsyrar verksamheten.

Ett särskilt beaktande av denna ram bör tas när kontroversiella ämnen behandlas, för att undvika ensidiga perspektiv.

Nu är jag medveten om att det självklart finns ett utrymme för att uttrycka personliga uppfattningar i exempelvis dokumentärer. Däremot bör det ställas höga krav på saklighet. I ”När skogen tystnar” (som visades i SVT 1 september, men fortfarande kan ses på SVT Play) gjorde programmets reporter eller berättare sig till självutnämnd expert och genomförde ett generalangrepp på Sveriges skogsägare – privata, aktiebolag och allmänningar – allt fördömdes i denna en av Sveriges största näringar. Ingen annan kom till tals.

Skogen kommer säkert att tystna om denna ensidiga och skogsfientliga syn skulle komma att dominera den framtid som jag i dag ser i det välskötta svenska skogsbruket där naturvårdshänsyn och produktionshänsyn går hand i hand.

Fler skogsexperter hade behövts i programmet för att till exempel belysa att varken Kanada eller Brasilien är föredömen och ännu mindre jämförbara med Sverige.

Jag har en bakgrund både som privat skogsägare och som styrelseledamot i Sveaskog och Södra och jag möter ständigt skogsägare med ett mycket långsiktigt perspektiv, både ekologiskt och ekonomiskt, på sitt ägande. Jag möter dem både professionellt och som privatperson. Många har gjort och gör stora uppoffringar på grund av stormar, bränder och insektsangrepp.

Jag har aldrig mött någon som inte förstått vikten av både ekonomisk välfärd och biologisk mångfald. Många vårdar och för vidare värdet av generationers arbete och framsynthet.

Det är sorgligt att ett så ensidigt angrepp på Sveriges skogsägare, sänds av SVT på bästa sändningstid utan en faktakontroll av de uppgifter som därför fick stå oemotsagda. Jag vill tro att journalistikens och public services uppdrag är att söka sanningen oavsett vilken intressegrupp som är avsändare av ett budskap.

Ett råd är att använda sig av Riksskogstaxeringen vid Sveriges lantbruksuniversitet nästa gång det skrivs rapporter eller görs filmer om skogens utveckling. De har genomfört inventeringar och kartlagt tillstånd och förändringar i Sveriges skogar sedan 97 år tillbaka.

Birgitta Johansson-Hedberg,

skogsägare med bred näringslivserfarenhet

LÄS MER: Värna det aktiva och hållbara skogsbruket

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen