Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 13 juli 2019

Det här är meningen med mitt skogsliv

Mångbrukandet öppnar dörrar som tidigare bara stått på glänt för att vi inte vågat, orkat eller kunnat greppa de möjligheter som finns, skriver Erik Hjärtfors. Han hoppas att fler skogsägare ska våga tänka nytt - både för bygdens och Sveriges skull.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: Mats P Ostelius

Jag är skogsägare, en av cirka 330 000 i Sverige. Vi har en väldigt stor frihet att som ägare av en bit mark göra nästan vad vi vill. Samhället har egentligen bara två krav på dig, se till att det kommer ny skog när du avverkar och skapa möjligheter för så många organismer som möjligt att finnas i skogen. Vad har vi då för ansvar mot oss själva på landsbygden, vad är vår roll i framtiden om vi vill bidra till samhället och vårt eget uppehälle? Vad är egentligen meningen med mitt skogsliv?

I mitt skogsägande söder om Vetlanda i Småland tar jag fasta på hållbarhetsmålen, det som tillkommer utöver lagkraven är de sociala målen. Min bild av sociala mål för de som bor och verkar i skogsbygder är att det handlar om livskvalitet och att just skogen ska tillföra mer till våra liv än om den inte fanns där. Det är här mångbrukandet öppnar dörrar som tidigare bara stått på glänt för att vi inte vågat, orkat eller kunnat greppa de möjligheter som finns. I dag sysslar cirka 3 procent av skogsägarna, runt 10 000, med skogens mångbruk och långt fler vill och kan ta chansen framöver.

På mina 30 ha skog med låg bonitet men bra trädslags- och åldersfördelning är den årliga tillväxten ca 120 m3sk/år. Om jag avverkar hela tillväxten varje år och säljer som timmer och massaved har jag en omsättning på cirka 50 000 kronor.

Jag har sedan 30 år jobbat med andra inkomstkällor och gudarna ska veta att jag testat det mesta, allt från älgbajshalsband och älgbetade dörrfoder till äventyrspark, restauranginredning till Liseberg och sagoparker på Astrid Lindgrens Värld.

Just nu bygger jag och min sambo fritidshus av egen skog, ett koncept vi kallar Ekolyx – en skiftesverksteknik med duktigt stora glasrutor. Husen placeras på de vackraste platserna i skogen och hyrs ut till tyskar med flera. Detta plus allehanda träprodukter från egen skog ger en omsättning på cirka 1 500 000 kr/år.

Alltså, meningen med mitt skogsliv är att:

– leverera den massaved och det timmer som industrin behöver för att göra bra produkter med hög hållbarhetsfaktor.

– vara duktig med att leverera naturvård, vill verkligen att min skog är den bästa platsen för alla organismer som bor där.

– skapa skogar med höga sociala värden som jag och mina grannar/bekanta kan trivas i men också för att locka turister för pengarnas skull.

– vara innovativ med bra omvärldsanalyser, produktutveckling, digitalisering, vara bäst och först när det behövs.

Hoppas vi blir många fler egentänkande skogsföretagare för Sveriges, skogsbygdernas och vår egen skull.

Lycka till!

Erik Hjärtfors

Skogsägare och mångbrukare

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen