Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 5 oktober 2019

Dags för 100 sociala skogar - jag är redo, är du?

Skogen behövs för människans välbefinnande. Låt oss därför skapa 100 certifierade sociala skogar dit människor kan komma, uppmanar skogsägaren Erik Hjärtfors.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Erik Hjärtfors, skogsägare och företagare inom småskalig träförädling.
Erik Hjärtfors, skogsägare och företagare inom småskalig träförädling. FOTO: Mats P Ostelius

Jag mår bra av att krama träd, jajamen. I Vetenskapens Värld får vi lära oss att stresshormoner minskar, immunförsvaret stärks och återhämtningstiden minskar, ofta bara av att få titta på ett stycke natur.

På SLU Alnarp i Skåne lärde vi oss till exempel att en människohjärna behöver hantera upp till 15 000 intryck per minut i en stadsmiljö. Och att många av intrycken behöver processas i den främre delen av hjärnan. Det blir helt enkelt väldigt mycket jobb för hjärnan och ibland överbelastning med hjärntrötthet som följd.

I skogsmiljö är de flesta intryck kända sedan 100 000-tals år tillbaka och behandlas därför lugnt och stilla i bland annat hjärnbarken. Detta resulterar i väldigt mycket mer ledig kapacitet i hjärnan som vi kan använda till empati mot andra människor, socialiserande och problemlösning. Så rackarns bra!

Inte konstigt att mina gäster runt lägerelden ofta utbrister: så trevliga alla är och så lätt det är att prata här!

Jag är säker på att mycket av den agitation som uppkommer kring naturvårdsfrågor i samband med avverkning av tätortsnära skog, vid storstaden eller på landsbygden, har sitt verkliga ursprung i att vi egentligen är rädda att för alltid mista den skog som vi själva behöver för att må bra, för återhämtning och för en känsla av självhushållning. Det blir egentligen en försvarskänsla som bottnar i vår mycket långa historia som varelser som lever i och av skogen. Om nu skogen försvinner var ska jag då hämta kraft, lösa mina tankeproblem, umgås med min hund eller min familj? Vi tänker och agerar i självförsvar.

När jag skrev mitt examensarbete på Skogsmästarskolan 1998 så var en av de bärande teorierna att öka lönsamheten på skogsgårdarna via Mångbruket och skogens sociala värden. Om vi vet om socioekologisk bakgrundsfakta, hur vi enligt vetenskapen fungerar och påverkas av naturvistelser, samt lär oss hur vi kan sköta ett stycke skog för att tillgodose detta, så är inte steget långt till att skapa boenden, turistiska skogspaket och aktiviteter som det går att ta betalt för.

I Japan fanns det enligt Vetenskapens Värld 50 skogsområden med höga sociala värden dit befolkningen uppmanades att åka för att må bra. Är det då inte dags för oss i Sverige att skapa, låt oss säga 100 certifierade sociala skogar där ägare och utförare är de skogsägare som bott och verkat på stället större delen av sitt liv? Jag har min skog klar till nästa sommar. Är du klar då också?

Erik Hjärtfors

skogsägare, småskalig träförädlare

Relaterade artiklar

Till toppen