Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 15 juli 2018

Centerpartiet inför förbättringar för skogsnäringen

"Centerpartiet har i regeringsställning genomfört ett flertal förbättringar för att stärka skogsnäringen", skriver Helena Lindahl, Centerpartiet, i en replik till Edward Nordén och Anna Ljung. från Medborgelig samling.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: IBL

Edward Nordén och Anna Jung undrar i ett debattinlägg den 21/6 hur jag kan vara kritisk mot regeringens skogspolitik när Centerpartiet hade makten i åtta år. När Centerpartiet satt i regeringsställning år 2006 – 2014 genomförde vi ett flertal förbättringar för att stärka skogsnäringen. Några exempel:

• Vi ökade ersättning vid intrång och tvingande avsättning av skogsmark.

• Vi förkortade tiden på avverkningsanmälan från 8 till 6 veckor, och minskade administrationen.

• Vi satsade för att få upp produktionen i den skog som ska brukas, förädling av skogsplantor, hålla igång markavvattning, askåterföringssystem.

• Vi inrättade en Skogsbarometer för att mäta och utveckla mätmetoder för att uppnå målen med Skogsriket.

• Vi tillsatte ambassadörer som hjälpte skogsentreprenörer att utveckla sitt företagande och exportera produkter.

• Vi initierade en jämställdhetssatsning för att öka kvinnors intresse för skogsnäringen.

Centerpartiet gjorde med andra ord ett flertal saker för att myndigheterna ska ta hänsyn till skogsägarens intressen. Men vi ökade också mängden skyddad skog. Centerpartiet tror på principen frihet under ansvar. Istället för att tvinga skogsägare vill vi se frivillig avsättning av mark. Det var en princip som till skillnad från idag, fungerade när Centerpartiet drev det i regeringsställning.

Det den nuvarande regeringen gör är att tvinga markägare till områdesskydd utan att involvera dem i processen. Äganderätten är hotad och vi vill ge markägarna tillbaka både den och brukanderätten.

Helena Lindahl

Centerpartiet

LÄS OCKSÅ: Vad har hindrat Centerpartiet?

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen