Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 19 oktober 2018

Centerns vänstersväng skadar skogen

I ett debattinlägg går Karin Brunsberg i polemik med Knut Persson angående dennes ledare om skogens framtidsutsikter oavsett regering. Läs även Knut Persons replik direkt efter.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Annie Lööf får och kommer att få kritik, det är debattörerna överrens om.
Annie Lööf får och kommer att få kritik, det är debattörerna överrens om. FOTO: ANDERSSON URBAN / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Det är förkastligt att ledaren i Land Skogsbruk 5 oktober framhäver att det är goda framtidsutsikter för skogen – oavsett vilken regering det blir. Miljöpartiet får minskat inflytande i en S-regering med stöd av C o L, skriver Knut Persson.

Detta är ett politiskt ställningstagande och försvar för Annie Lööfs andrahandsalternativ i stället för att plädera för en alliansregering, där den gemensamma grunden är äganderätten, rättssäkerhet och företagsverksamhet.

Man förväntar sig att ledarskribenterna i Land Skogsbruk i nuvarande situation framför hur avgörande det är för vårt land med långsiktigt uthålligt skogsbruk, skogsindustri, tillgång till entreprenörer, bosättning, sysselsättning och service på landsbygden i hela vårt land och tar ansvar för att socialisering av skogen stoppas.

Annie Lööfs vänstersväng är inte positiv utan skadar på sikt skogsbruket i vårt land. Äganderätt, rättssäkerhet och företagsverksamhet är grunden för de borgerliga partierna (M, C, Kd o L)

De rödgröna har däremot gått till val på att begränsa vinsten i företag inom välfärden och regeringen har infört flera företagsfientliga åtgärder, det talas om en för näringslivet bortkastad mandatperiod. Vänsterns inflytande har varit påtagligt och dess mål är ju att samhället självt skall ta över all verksamhet.

Annie Lööfs uttalande om ett andrahandsalternativ (S plus ett eller flera allianspartier) till en alliansregering som man gått till val på är ett svek mot väljarna. Hennes uttalande ska vägas mot möjligheten för en borgerlig regering, men övergår C till vänsterblocket som kommer att vara beroende av V kan detta permanentas lång tid framöver.

Vänsterns bakgrund och Putins krigshot gör nu att många länder inklusive vårt eget land måste bemöta detta med ökade försvarsåtgärder. Dessa hot är mycket allvarliga och ska vägas mot att inte vara beroende av SD (1,1 miljon väljare) men från C:s och L:s håll har knappast några betänkligheter framförts mot att vara beroende av V eller Mp.

Annie Lööf bör ändra sig och ej aktualisera sitt andrahandsalternativ, annars följer en intensiv svekdebatt de kommande åren och SD torde öka ännu mer i synnerhet på landsbygden.

Hela skogsägarrörelsen med 330 000 privata skogsägare liksom skogsindustrin och flera riksdagsledamöter, C, har under mer än ett år kämpat för äganderätt och påtalat den rättsosäkerhet som råder för skogsföretagen och landsbygdsutvecklingen i hela vårt land men Socialdemokraterna har legat lågt.

Politiker och höga företrädare för skogsnäringen måste ta ansvar för att stoppa socialisering av skogen.

Karin Brunsberg

Lösen, Lyckeby

Replik : Annie Lööf kommer att få kritik

I ledaren för jag ett mycket allmänt resonemang om vad en ny regering kan tänkas betyda för skogsbruket. Slutsatsen var att oavsett om det blir en regering som består av hela eller delar av alliansen eller en regering med Socialdemokraterna och ett eller flera av mittenpartierna skulle det betyda en bättre skogspolitik än den vi haft de fyra senaste åren. Det beror på att Miljöpartiets inflytande minskar.

Däremot förordar ledaren inte en regering med Socialdemokraterna och Centern före en alliansregering. Ledarsidan i Land Skogsbruk brukar inte ta ställning i allmänpolitiska frågor, och vi gör det inte heller nu.

Det är däremot lätt att se att Annie Lööf kommer att få kritik oavsett vilken väg hon väljer. Karin Brunsberg tillhör dem som kommer att kritisera Lööf för att svika borgerligheten om hon väljer att samarbeta med Socialdemokraterna. Kritiken kommer att bli minst lika hård om hon sviker vallöftet att inte släppa fram en regering som blir beroende av Sverigedemokraterna.

Knut Persson

Relaterade artiklar

Till toppen