Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 11 oktober 2018

”Betrakta inte fakta som smutskastning”

Nu kan vi se hur naturen förkastar alla katastrofala ingrepp med torrlagda, utarmade vattenmiljöer. Fakta är inte smutskastning, skriver debattören Göran Hartman i en replik.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Fräsebäck, gränsbäcken mellan Svealand och Götaland, tredje hösten utan vatten efter att Länsstyrelsen har rivit strandskoningar, enligt skribenten.
Fräsebäck, gränsbäcken mellan Svealand och Götaland, tredje hösten utan vatten efter att Länsstyrelsen har rivit strandskoningar, enligt skribenten. FOTO: Göran Hartman

Svar på Maria Larssons replik i Land Skogsbruk.

Det är inte i sin ordning att landshövding Maria Larsson, tar parti för inkompetent fiskeaktivism, som leder till utplåning av natur- och kulturmiljöerna i regionens insjövatten. Skadorna kan aldrig återställas. Frågan är var gränsen för jäv går.

I EU:s vattenpolitik prioriteras inte fiskvandring utan farliga utsläpp och miljöförstöring som hotar grund- och dricksvatten. EU har inte den ideologin att dammar skall utplånas till förmån för forsande fiskevatten. Europa värdesätter sina dammar och sjösystem.

Din länsstyrelse, Maria Larsson, ska se till olika intressen och inte enbart förespråka fiskeideologi. Hundratals miljoner i skattepengar ska inte strömma ut till aktivistiska mål.

Med facit i hand kan vi nu se hur naturen själv förkastar alla katastrofala ingrepp med förlorade torrlagda, utarmade vattenmiljöer; detta har Maria Larssons vattenhandläggare genomfört.

Nylagda fria fiskvägar som utlovats slår ut månghundraåriga kvarnmiljöer och sjöekosystem. Kvar blev under året endast torrlagd stenöken i talibanlandskap med drivor av död fisk och musslor. Vi förlorade i somras värdefulla natur- och kulturmiljöer. Under vintern svämmade centrala Laxå tätort över flera gånger på grund av Maria Larssons länsstyrelse och Laxå kommuns kompetensbrist.

Maria Larssons tolkning av statliga dokumentet ”Levande sjöar och vattendrag” har inte haft någon positiv effekt. Den rätta titeln borde vara ”Döda sjöar och vattendrag”. Maria Larsson har bara läst en liten del av dokumentet. Ingen hänsyn tas till natur, ekologi, friluftsliv, kultur, miljö och turism som framhålls.

Från klimatsynpunkt är det nödvändigt att våra insjövatten finns kvar som vattenreservoarer för torrperioder och för att hindra sänkt grundvatten. Sommarens många skogsbränder är ett levande bevis för detta. Vårt strömmande vatten är livsavgörande. Politikernas starka sida har inte varit att ta lärdom av katastrofala misstag i förvaltning och få till lagändring. Vårt svenska vattendirektiv måste förtydligas för att inte kunna missbrukas av aktivism i miljödomstolar.

Tyvärr har Örebro län med landshövding Maria Larsson i spetsen ingen helhetssyn och fungerande perspektiv. Vad ska man göra med en landshövding när hon betraktar fakta som smutskastning? Om hon vidhåller den inställningen borde hon ställa sin plats till förfogande.

Göran Hartman,

Tived, Laxå

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen