Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
ANNONS - i samarbete med Swedbank och Sparbankerna

Skydda din skog – bilda ett skogsbrandvärn

Kanske kommer sommaren 2018 att gå till historien som något unikt. Mer sannolikt kommer vi att få vänja oss vid extrema väderförhållanden. Med facit i hand vet vi att torkan och hettan i somras bidrog till att 22 673 hektar skog i Sverige förstördes i bränder.

 Mats Johansson, Skog- och Lantbruksrådgivare på Swedbank och Sparbankerna.
Mats Johansson, Skog- och Lantbruksrådgivare på Swedbank och Sparbankerna.

När brandrisken var som störst i slutet på juli, tog de frivilliga brandvärnen i Ljungby i Småland ett ovanligt initiativ. De kontaktade den lokala LRF-organisationen för att hitta fler frivilliga krafter.

– Situationen var ansträngd och vi insåg att vi behövde höja beredskapen, säger Bengt Nilsson, kårchef för Agunnaryds Frivilliga Brandvärn i Ljungby.

Lättväckt engagemang

Värvningskampanjen var framgångsrik. På mindre än ett dygn hade man samlat ett trettiotal skogsägare, lantbrukare och andra runt om i kommunen till ett särskilt skogsbrandvärn, med uppdraget att hjälpa till vid skogsbränder.

– Eftersom alla insåg att det kunde vara deras skog som brann nästa gång var engagemanget lättväckt, säger Bengt Nilsson.

Den nya frivilligstyrkan fick en kort utbildning och drygt två veckor senare kom första larmet – det brinner i Kråkshult!

– Räddningstjänsten hade redan varit igång ett dygn med andra bränder när larmet från Kråkshult kom, så förstärkningen var efterlängtad. Inom en dryg timma fanns 16 nya skogsbrandvärnare och sex traktorer på plats och hjälpte till, säger han.

Räddningsinsatsen i Kråkshult pågick i över ett dygn och skogsbrandvärnet bidrog tillsammans med 500 timmars arbete.

– Deras insats var ovärderlig. De känner markerna och varandra och är vana vid att prioritera det arbete som måste göras, tills uppgiften är löst, säger Bengt Nilsson.

Fakta om skogsbrandvärnet i Ljungby

  • Har uppdraget att hjälpa till vid skogsbränder i kommunen.
  • Har ingen jourtjänstgöring – arbetar efter principen ”kan man så kommer man”.
  • Består av ett 40-tal personer.
  • Får samma ersättning som andra deltidsbrandmän.

Tips till dig som vill starta ett skogsbrandvärn

  • Tänk förebyggande – var ute i god tid.
  • Försök att hitta en befintlig organisationsstruktur att utgå från, med personer som känner markerna och varandra väl och har etablerade kontaktvägar, som till exempel en LRF-förening eller ett lokalt jaktlag.
  • Bygg samarbetet på viljan att hjälpas åt och på tryggheten som ligger i att veta att grannarna kommer om branden drabbar dig.

Swedbanks näringslivspris

Tidigt i höstas fick LRF:s kommungrupp i Ljungby ta emot Swedbanks näringslivspris på 10 000 kronor, bland annat för sina insatser vid bränderna i kommunen.

– För oss som kreditgivare och rådgivare är det viktigt att våra kunders värden och produktionsförmåga inte förstörs av olyckor eller naturkatastrofer. 2018 års extrema torka satte många verksamheter på prov och ett av de initiativ som vi verkligen uppskattar är det frivilliga skogsbrandvärnet som skogsägare och lantbrukare har bildat tillsammans med lokala räddningstjänsten, säger Mats Johansson, Skog-& Lantbruksrådgivare på Swedbank och Sparbankerna.

Har du frågor om att äga och investera i skog? Hör av dig till någon av våra 207 specialister som finns över hela landet. Du hittar dem här: swedbank.se/specialist

Till toppen