Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
ANNONS - i samarbete med Swedbank och Sparbankerna

Låt inte intäkterna komma som en överraskning

En av utmaningarna med skogsbruk är att förhålla sig till ojämnheterna på intäktssidan. Pengarna kommer oregelbundet och när de väl flyter in kan det röra sig om stora summor. För att göra det bästa av förutsättningarna gäller det – precis som med mycket annat i skogen – att tänka långsiktigt.

 Andreas Jansson är en av Swedbanks och Sparbankernas nya skogsspecialister. Han är jägmästare och skogsägare, med lång erfarenhet från skogsindustrin.
Andreas Jansson är en av Swedbanks och Sparbankernas nya skogsspecialister. Han är jägmästare och skogsägare, med lång erfarenhet från skogsindustrin.

– Tänk efter före. Om du börjar tänka på vad du ska göra med överskottet först när pengarna från avverkningen sitter på kontot, kan du ha missat flera möjligheter att styra din ekonomi, säger Andreas Jansson som är skogsexpert på Swedbank och Sparbankerna.

Hur du ska agera beror givetvis på hur din verksamhet och din ekonomi i övrigt ser ut.

Här är några råd på vägen mot en god resultathantering:

Börja i tid. Ta en diskussion med din ekonomiska rådgivare redan innan du upphandlar avverkningen. Med god framförhållning kan du göra en betalningsplan med din virkesköpare, som blir ekonomiskt och skattesmässigt fördelaktig för dig.

Gör en plan. Se över vilka medel som bör vara kvar i verksamheten och var resten gör mest nytta. Vad kan och bör du ta ut ur företaget till beskattning och hur ska du i så fall placera pengarna? Behöver du sätta av pengar till din pension? Finns det ett generationsskifte att planera för? Ett sparande ökar flexibiliteten när det är dags att lämna över gården.

Använd verktygen. Utnyttja de möjligheter som finns med skogskonto, skogsavdrag, räntefördelning och periodiserings- och expansionsfond, så att intäkterna från avverkningen inte hamnar ovanpå dina tjänsteinkomster.

Ta hjälp med deklarationen och försäkra dig om att dina rådgivare behärskar de särskilda regler som gäller för enskilda firmor och skog- och lantbruksfrågor. Med rätt rådgivning sparar du tid och pengar och tryggar framtiden i ditt företag.

Skogskonto och skogslikvidkonto. Vad är skillnaden?

Se till att du använder kontona rätt. Gör du insättningen på fel konto vid fel tidpunkt kan det få skattemässiga konsekvenser.

Skogskonto: Att sätta in medel på ett skogskonto är en skatteteknisk åtgärd som syftar till att jämna ut oregelbundna skogsinkomster mellan åren. Avsättningen bör göras i samband med deklarationen eftersom den påverkar underlaget för beräkning av räntefördelning och avsättning till expansionsfonder. Pengarna på skogskontot inkomstbeskattas först när de tas ut. Medlen får stå kvar på kontot i max tio år.

Skogslikvidkonto: Det är ett tillfälligt bankkonto med extra hög ränta som många banker erbjuder. Syftet är att pengarna från en virkesförsäljning ska stå på kontot tills de flyttas över till ett skogskonto, vanligen i samband med deklarationen. Pengarna som finns på skogslikvidkontot den 31 december kan ingå i underlaget för beräkning av räntefördelning och annan resultatplanering.

Mer om skogsekonomi hittar du i KunskapsbankenHar du frågor om att äga och investera i skog? Hör av dig till någon av våra 207 specialister som finns över hela landet. Du hittar dem här: swedbank.se/specialist

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen