Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skogsskötsel 20 december 2017

Greenpeace i aktion mot Sveaskogs avverkning

Medlemmar från Greenpeace och Fältbiologerna protesterar just nu mot Sveaskogs avverkning vid Norra Brännvinsberget och Ormtjärn norr om Furudal. Från och med i dag tältar de på platsen för att hindra att skogen fälls.

FOTO: Greenpeace/Mostphotos

Greenpeace har den senaste tiden genomfört flera aktioner mot avverkning av skog. I dag tältar de tillsammans med medlemmar i Fältbiologerna i skogen utanför Rättvik för att stoppa Sveaskogs avverkning i området.

De anser att avverkningen är felaktig sett till vilka skogar som är skyddsvärda och att den inte är i linje med med riksdagsmålet om levande skogar.

– Att se att statens egna skogsbolag Sveaskog inte är med på bollen och hjälper till att nå målen är skandal, säger Daniel Zetterström, från Greenpeace till Sveriges Radio Dalarna.

FSC-utredning har gett Sveaskog rätt

Sveaskog har också fått kritik från Naturskyddsföreningen för avverkning av skogen vid Brännvinsberget men den FSC-utredning som bolaget gjort visade att de inte gjort något fel när de avverkat skog i området tidigare.

Denna utredning har dock överklagats av Naturskyddsföreningen.

Läs mer: Sveaskog gjorde rätt när de avverkade skog på Brännvinsberget

Sveaskog svarar på kritiken

Anders Almäng är resultatområdeschef för Sveaskog i södra Norrland och kommenterar avverkningen som Greenpeace och Fältbiologerna nu protesterar mot.

– Jag tycker att Sveaskog gör ett väldigt bra jobb med naturvård i Sverige. På Brännvinsberget har vi sparat 25 procent av arealen av hänsyn till rödlistade arter, säger han till Sveriges Radio Dalarna.

Läs mer: Greenpeace blockerade massafabrik i protestLäs mer: Aktivister stoppade avverkningLäs mer: Aktion i skog mot avverkning

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Till toppen