Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 14 mars

"Vi kan inte räkna med skogsindustrin"

Skogsindustrin är en ganska klen industrigren som inte sätter av mycket pengar till forskning. Den går därför inte att räkna med i omställningen till en biobaserad ekonomi. Det sa förre statsministern, och numera skogsägaren, Göran Persson på bioekonomiriksdagen i Örnsköldsvik.

Göran Persson representerade den skogliga tankesmedjan Think Forest som bland annat arbetar med skogligt påverkansarbete i Bryssel.

Starkt kritisk

Han skrädde inte orden när han tog upp skogsindustrins roll i omställningen till en biobaserad samhällsekonomi.  

– Det krävs att några tar tag om bioekonomin och skogsindustrin gör det nog inte. Visst de kommer att satsa på forskning, men inte särskilt stort. Det som i stället växer fram kan vara konkurrenter till skogsindustrin, industrigrenar som har förmågan att betala för skogsråvaran. Det krävs för att själva basen, skogsbruket, ska bli lönsamt. Det kanske blir till den kemisktekniska industrin som skogsägarna levererar sin råvara i framtiden, sa Göran Persson bland annat på tisdagsförmiddagen när bioekonomiriksdagen i Örnsköldsvik inleddes. 

150 deltagare

Cirka 150 deltagare, nyckelpersoner och centrala beslutsfattare, från bioekonomiföretag och organisationer från hela landet har slutit upp.

Utöver Göran Persson talar bland andra Miljömålsberedningens tidigare ordförande, Anders Wijkman, Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist och Pia Sandvik, VD på forskningsinstitutet Rise.

Till toppen