Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 7 december

Tre män döms för trädfällningsolycka på camping

Uppsala tingsrätt dömer tre personer för grovt arbetsmiljöbrott efter att en kvinna skadats allvarligt i samband med en trädfällning förra sommaren.

FOTO: Mostphotos

Tre personer döms för grovt arbetsmiljöbrott efter att en kvinna skadats i samband med att en trädfällning vid Siggefora camping. Det rapporterar SVT Nyheter Uppland.

Det var i juli förra året som två skogsarbetare fällde en stor gran på campingen utanför Uppsala så att den föll över en kvinna i en husvagn. Kvinnan fick två ryggkotor krossade och blev förlamad från bröstet och nedåt.

Läs mer: Tre åtalas efter olycka vid trädfällning (Land Skogsbruk)

Får villkorlig dom och dagsböter

Uppsala tingsrätt dömer nu de båda skogsarbetarna som fällde den 20 meter höga granen samt företagets vd till villkorlig dom och 60 dagsböter.

Företaget ska också betala 800 000 kronor i böter men frias från att betala 45 000 i skadestånd till kvinnan.

Grovt bristande säkerhet

Tingsrätten dömer de tre männen då de anser att säkerheten var alltför bristfällig i samband med händelsen. Bland annat saknades säkerhetsavstånd och inga avspärrningar hade gjorts. Dessutom hade inte heller några boenden på campingen blivit förvarnade innan fällningen gjordes.

Tingsrätten anser att brottet är grovt eftersom gärningen var ett medvetet och allvarligt risktagande.

Sannolikt att domen överklagas

Vd:n för företaget nekar till brott men vill inte kommentera domen. Hans advokat säger att domen sannolikt kommer att överklagas.

– Tingsrätten säger att min klient inte har organiserat arbetet på firman tillräckligt väl, och därför hålls han ansvarig för det som inträffat på campingen. Men vår uppfattning av bilden som framgick under förhandlingen är att han har gjort det, säger mannens advokat Henrik Stolare till SVT Nyheter.

Läs mer: Jord- och skogsbruk farligaste branschen

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Till toppen