Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 10 januari

Skoter utanför leder störande för de vilda djuren

Den fria snöskoteråkningen utanför leder ökar visar en undersökning. Friåkningen kan påverka markägarnas plant- och ungskogar, men innebär även risker för vilda djur och renar, hävdar Nationella Snöskoterrådet.

Det bästa är oftast att passera lugnt och försiktigt utan att stanna när man ser renar och vild djur, tipsar Nationella Snöskoterrådet i en ny folder.
Det bästa är oftast att passera lugnt och försiktigt utan att stanna när man ser renar och vild djur, tipsar Nationella Snöskoterrådet i en ny folder. FOTO: Rolf Segerstedt

Snöskoterrådet har därför tagit fram ett informationsmaterial med konkreta tips på hur snöskoterförare kan visa hänsyn och respekt för det vilda djurlivet.

– Snöskoterförare i allmänhet vill köra på ett ansvarsfullt sätt, men många som kör friåkning utanför lederna behöver bättre kunskaper om hur man undviker att störa vilda djur i terrängen, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Nationella Snöskoterrådet.

Stanna inte

Vilda djur är mer skygga för människor än för motorfordon, därför stör man mer om man stannar för att titta och fotografera. Det bästa är oftast att passera lugnt och försiktigt utan att stanna, tipsar Per-Olov Wikberg.

Detta tips och många fler finns i foldern “Vilda djur och snöskotertrafik”, som kan laddas ner här:
 www.snoskoterradet.se/files/vilda-djur-snoskotertrafik.pdf

Till toppen