Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 19 maj

Skogsarbetares fack skriver avtal om sänkta löner

17 000 kronor i månaden – så mycket blir ingångslönen för personer som ”stått mycket långt från arbetsmarknaden” inom den statliga skogsnäringen.  Avtalet innebär en sänkning av ingångslönen i branschen – och facket ville inte på fredagen kommentera ärendet.

Kollektivavtalet som presenterades på fredagen innebär en tydlig sänkning av ingångslönerna för vissa personer i arbete med skog.

Skogsstyrelsen och GS-facket står bakom avtalet som innebär att personer ”som stått mycket långt från den öppna svenska arbetsmarknaden” kommer att få en ingångslön som ligger på 17 000 kronor per månad. För övriga personer gäller ingångslönen 20 921 kronor i månaden – alltså närmare 4 000 kronor mer i månaden, enligt ett pressmeddelande. 

Verksamheten ska breddas

Avtalet gäller de personer som har ”skogliga praktiska arbeten” som arbetar för staten. För tillfället innebär det att 600 personer inom Skogsstyrelsens verksamhet påverkas av avtalet. Samtidigt öppnar myndigheten upp för att det i framtiden kan ”bli betydligt fler om verksamheten utvecklas som planerat”. 

”Avgörande samhällsansvar”

Skogsstyrelsen menar att avtalet är ett sätt att ta ”ett avgörande samhällsansvar”:

– Detta är, såvitt vi vet, det första centrala kollektivavtalet för den grupp med svagast knytning till arbetsmarknaden och där avtalet har en passande ingångslön för målgruppen och som samtidigt ställer krav på ett rejält utbildningsinnehåll inom anställningen. Vi är stolta över att visa att parterna på arbetsmarknaden kan ta ett avgörande samhällsansvar inom ett område med växande problem, säger Thommy Bäckström, ställföreträdande chef på HR-enheten vid Skogsstyrelsen, i pressmeddelandet.

Facket väntar med kommentar

GS-facket avböjde på fredagen att kommentera avtalet. 

– Vi kommer att sätta oss ner på måndag och diskutera igenom det här, så att det blir rätt, säger Julius Petzäll vid GS-fackets presstjänst till Land Lantbruk. 

Till toppen