Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 16 mars

Skog avverkades utan tillstånd

Ett område på 1,8 hektar skog i Nordanstigs kommun i Hälsingland har avverkats utan tillstånd. Enligt Skogsstyrelsen är avverkningen så allvarlig att man har gjort en åtalsanmälan.

Skogen som har avverkats ligger vid ett strandområde i Sörfjärden. Området ägs av Nordanstigs kommun, men arrenderas av ett privat bolag som har beställt avverkningen. Det rapporterar SVT Nyheter Gävleborg.

– I det område som vi var ute och tittade på så finns det ingen detaljplan och då är det skogsvårdslagen som gäller och då ska det avverkningsanmälas innan man gör en avverkan, säger Kenneth Lindström, skogskonsulent på Skogsstyrelsen till SVT.

Enligt en av delägarna i bolaget har man haft rätt att utföra avverkningen eftersom arrendet styrs av den kommande detaljplanen trots att den ännu inte vunnit laga kraft. Delägaren menar att man har följt de anvisningar som finns.

Men Thord Wannberg, chef för samhällsutveckling och kommunikation på Nordanstigs kommun, säger bolaget inte fått något tillstånd att avverka och att bolaget kan ha misstolkat situationen.

Skogsstyrelsen har nu gjort en åtalsanmälan.

– Det här området ligger nära havet och det är ett område vi prioriterar att titta på. Det ligger också nära ett naturreservat och då hade vi samrått med Länsstyrelsen om det hade kommit in en avverkningsanmälan, säger Kenneth Lindström till SVT.

Till toppen