Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 mars

Regeringen föreslår mer biodrivmedel

Bensinbolagen ska tvingas blanda in mer biodrivmedel i bensin och diesel. Fram till år 2030 ska andelen biodrivmedel vara 50 procent, föreslår regeringen. Biodrivmedlen föreslås också vara fortsatt skattebefriade.

Den så kallade reduktionsplikten för bensinbolagen ska inte innebära att det blir dyrare för bilisterna att tanka, enligt klimatminister Isabella Lövin (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S) som under gårdagen presenterade förslaget.

Ska gynna tallolja och etanol

Regeringen föreslår stegvist höjda procentsatser för andelen biodrivmedel under åren 2018, 2019 och 2020 i både bensin och diesel fram till 2030.

Enligt Isabella Lövin och Magdalena Andersson ska förslaget gynna hållbara biodrivmedel som till exempel tallolja, HVO och etanol gjord på svenskt vete.

– Vi har goda förutsättningar internt för storskalig produktion av biodrivmedel, till exempel genom skogen, men också genom tillgång på restprodukter från massaindustrin, säger Magdalena Andersson.

"Kan göra de investeringar som krävs"

"Regeringens förslag innebär att vi nu kan göra de investeringar som krävs för att öka produktionen av biodrivmedel ännu mer", kommenterar Petter Holland, VD och koncernchef på Preem, i ett pressmeddelande.

Preem lanserade 2011 en diesel gjord på tallolja, en restprodukt från skogsindustrin och Sverige blev först i världen med en standarddiesel gjord på skogsavfall.

Företaget har sedan dess ökat andelen förnybar råvara och tanken är att kunna utveckla en bensin och diesel med så lite klimatpåverkan som möjligt.

Till toppen