Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 19 maj

Ozon ska rena vatten från läkemedelsrester

Sveriges första fullskaliga ozonreningsverk tas snart i drift i Linköping. Enligt pilotförsök kommer 90 procent av läkemedelsresterna i vattnet att brytas ned. 

FOTO: Mostphotos

Linköpings kommun har byggt ut det befintliga reningsverket Nykvarn med ett nytt delsteg som ska bryta ner läkemedelsrester med ozon. Det rapporterar Vetenskapsradion

Vattendraget Stångån kommer därmed befrias från merparten av de läkemedelsrester som andra reningsverk släpper igenom.

Enligt Anna Lövsén, affärsområdeschef på Tekniska verken i Linköping, visar pilotförsök att i genomsnitt 90 procent av substanserna kommer att brytas ned. Det är dock ganska stor skillnad mellan olika substanser. 

– Det är ett väldigt kraftigt oxiderande medel. Vi kommer att tillverka ozon från syrgas, säger Anna Lövsén till Vetenskapsradion. 

Satsningen kostar 25 miljoner kronor och ozonreningsverket kommer att tas i bruk i sommar. 

Enligt Nyteknik.se var Knivsta reningsverk i oktober 2015 först ut med att rena avloppsvatten från läkemedelsrester med hjälp av ozon. KTH ansvarade då för bygget och driften. 

Till toppen