Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 november

Övervakning av CWD i Jämtland

Nu börjar en riktad övervakning av avmagringssjukan hos älgar i Jämtland. Vid årsskiftet startar den landsomfattande övervakningen av hjortdjur.

 Älgar i Jämtland ska övervakas för avmagringssjukan.
Älgar i Jämtland ska övervakas för avmagringssjukan. FOTO: Mostphotos

Nu görs en gemensam insats med riktad övervakning av hjortdjur i Jämtland för att förhindra spridning av avmagringssjuka, chronic wasting disease (CWD). Det är Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som tillsammans med Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Länsstyrelsen i Jämtland och Svenska Jägareförbundet börjar insatsen. Det skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Inga fall i Sverige

Det var förra året som sjukdomen visade sig för första gången utanför Nordamerika, då den påvisades hos vildren och älg i Norge.

– Vi har än så länge inte haft några konstaterade fall i Sverige. Anledningen till att vi väljer att utöka övervakningen nu, innan EU:s beslutade övervakningsprogram börjar 2018, är att det nyligen har påvisats CWD hos en älg i Norge nära gränsen till Jämtland. Detta gör att vi vill skaffa oss bättre kunskapsunderlag genom en riktad provtagning, säger Anna E Holm på Jordbruksverket.

Ett första underlag

De älgar som har fällts under jakten i Jämtland blir ett första underlag i en större övervakning av hjortdjur i Sverige som skall genomföras med början nästa år. Fram till nu har övervakningen begränsats till att undersöka påträffade döda samt avlivade sjuka hjortdjur.

– Vi vill börja övervakningen i Jämtland så snart som möjligt för att hinna få in ett antal prover från årets älgjakt. Inledningsvis är älgar från de västra delarna av Jämtland, nära norska gränsen, förstås av störst intresse att undersöka, säger biträdande statsveterinär Erik Ågren, SVA.

6 000 prover per land

EU beslöt nyligen att införa ett treårigt program för övervakning av CWD hos hjortdjur i Estland, Finland, Lettland, Litauen, Polen och Sverige. Det programmet inleds 1 januari 2018, och omfattar minst 6 000 prover per land, fördelade på hägnade hjortdjur i fångenskap och frilevande hjortdjur och renar.

Läs mer: Avmagringssjuka i norsk kronhjortCWD-kartläggning i Sverige startar 2018Sjuk älg sköts nära Jämtland2 200 renar bör slaktas efter sjukdomsutbrott

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Till toppen