Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 6 december 2016

Ny skogskampanj från Greenpeace

I veckan drar Greenpeace igång en världsomfattande kampanj för att bevara skogsbältet runt norra klotet – av klimatskäl. Bland annat riktas krav på att statminister Stefan Löfven ska infria löften om att skydda mer skog.

Lina Burnelius, projektledare för Greenpeace nya skogskampanj.
Bild 1/2Lina Burnelius, projektledare för Greenpeace nya skogskampanj. FOTO: Edward Beskow
Bild 2/2 FOTO: Kerstin Davidson

– Det mest akuta för att klara klimatmålen är att skydda mer boreal skog runt norra halvklotet. Sverige har i en FN-konvention år 2010 om biologisk mångfald lovat att skydda minst 17 procent av landarealen, men i dag har bara 4 procent skog ett fullvärdigt och långsiktigt skydd, hävdar Lina Burnelius, projektledare på Greenpeace.

Skydd i fokus

Miljöorganisationens mål är sätta fokus på ökat skydd i första hand och skogsbruksåtgärder i andra hand.

– Tropiska skogar kallas ofta jordens lunga, men vi har två lungor. Det norra skogsbältet är minst lika viktigt och binder mer kol i träd och mark än alla tropiska regnskogar tillsammans. Ska vi klara 1,5-gradersmålet enligt Paris-avtalet så måste skyddet av de nordliga skogarna öka kraftigt och det snabbt, säger Lina Burnelius, som hävdar att ett storskaligt och aktivt brukande, som skogsbruket lobbar för, inte är bra för klimatet.

Sammanhängande

Enligt Greenpeace bildar den svenska barrskogen ett sammanhängande ekosystem tillsammans med skogar i Finland, Ryssland och Kanada. Miljöorganisationen kräver i kampanjen att regeringscheferna i de fyra länderna håller löftet från 2010 och skyddar skogen. Det kravet ska stärkas med en namninsamling som sedan ska överlämnas till ländernas ledare. Vilka aktiviteter i övrigt som Greenpeace planerar framgår inte.

– I veckan pågår den stora konferensen om biologiskt mångfald i Mexico och det är ett bra tillfälle att starta kampanjen. Vi är där för att påminna länderna om löftet att skydda 17 procent av sina landområden. Miljöminister Karolina Skog är där och hon ska känna press på sig att ta skogsskyddet på allvar. Klarar länderna inte det går klimatmålet inte att nå, så skogsskyddet är livsviktigt, säger Lina Burnelius.

Till toppen