Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 maj

Ny karta visar var fästingar sprider TBE

Mobilkartor där man kan se var risken att smittas av TBE och borrelia är stor kommer senare i år. 40 000 insamlade fästingar är underlaget för det nya projektet. 

FOTO: Ann Lindén

Fästingar finns i större delen av Sverige – men vissa områden är mer drabbade än andra. Och risken för personer som rör sig i skog och mark att smittas av de fästingburna sjukdomarna TBE och borrelia skiljer sig också mycket från område till område. Ett nytt projekt kommer att göra det tydligt vilka områden som är extra utsatta med hjälp av kartor i mobilen. 

– När man ska planera sin svamptur eller fågelskådning kan man ju välja ett område där risken för TBE och borrelia är lägre, om samma svampar finns där, säger projektledaren och epidemiologen Rene Bödker vid Veterinära institutet vid Danmarks tekniska universitet, till Sveriges Radio Vetenskapsradion

Totalt 40 000 insamlade fästingar från 130 platser i hela Skandinavien är underlaget för att skapa kartorna där risken för att drabbas av bland annat TBE och borrelia ska visualiseras. Fästingarna kontrolleras för ett 20-tal olika sjukdomar och informationen kommer sedan att förmedlas via kartorna, som ska släppas senare i år, rapporterar Vetenskapsradion.

Till toppen