Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 april

LRF vill ha lagändring om viltutfordring

LRF vill ha en ändring i jaktlagen och jaktförordningen för att reglera utfordringen av vilt i landet.

FOTO: Ann Lindén

– Utfordring ska vara tillåten men det bör finnas regler på hur och vad man ger djuren, säger Anders Wetterin, jakt- och viltexpert på LRF.

I höstas stoppade riksdagen regeringens proposition med förslag om utfodringsförbud för vilt. De borgerliga partierna (Alliansen) tillsammans med Sverigedemokraterna röstade emot.

Villkor för utfodring

LRFs nya förslag bygger inte på förbud mot viltutfodring men däremot möjligheter för regeringen eller Naturvårdsverket att utfärda villkor för hur utfodring ska gå till och även villkor för typen av foder.

Anders Wetterin säger att viltet utfodras i allt större omfattning med foder som de inte är anpassade för och i så stora mängder att det påverkar deras naturliga beteenden.

– Sockerbetor körs ut med lastbil och tippas av ute vid någon vändplan i skogen. Med de mängder som körs ut och lastas av drar det till sig inte bara vildsvin utan även andra djur som dovhjort, kronhjort och älg som inte är skapta för att äta rotfrukter, säger Anders Wetterin.

Vildsvinen ökar

Utfordringen av klövvilt i landet, inräknat vildsvin, har ökat kraftigt de senaste 20 åren.

År 2013 utfodrades vilda djur med drygt 130 000 ton varje år till ett värde av 340 miljoner kronor. Skadorna i jordbruket som vildsvinen orsakar beräknas till 660 miljoner kronor om året.

Idag uppskattas det finnas minst 200 000 vildsvin i landet och de blir fler varje år.

 

Läs mer: Viltutfodring som skadar har inget berättigande

Överdriven utfodring förändrar naturmiljön

Till toppen