Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 15 mars

Landets viltstängsel behöver renoveras för miljarder

Viltstängsel över hela Sverige är i stort behov av upprustning. Trafikverket menar att investeringen går på sex miljarder kronor, rapporterar Sveriges Radio.

Ökningen av viltolyckorna måste stoppas och därför måste de stängsel som håller borta vilda djur från landets vägar rustas upp. Enligt Anders Sjölund, nationell samordnare för landskap på Trafikverket, är läget bekymmersamt:

– Ja, definitivt, vi har haft en ständig ökning av viltolyckorna och det behöver vi bryta. Det är ingen önskvärd situation att vi har så många viltolyckor, säger han till Sveriges Radio P4 Halland.

Olyckorna ökar kraftigt

Trots Trafikverkets mål att halvera antalet trafikolyckor orsakade av vilt går utvecklingen åt andra hållet. De drygt 58 000 viltolyckor som inträffade i Sverige under 2016 väntas ha fördubblats till 2040 om det fortsätter att utveckla sig som det gör nu.

En åtgärd för att komma till rätta med problemet är en upprustning av viltstängslen. De knappt 500 milen viltstängsel som det svenska vägnätet har nu är i stort behov av renovering.

– Rent underhållsmässigt är stängslen något vi inte prioriterat och haft någon plan för. Det har varit så mycket annat akut under lång tid, säger Anders Sjölund till radiokanalen.

Stor men lönsam investering

Kostnaden för de förbättringar av viltstängslen i Sverige beräknas till omkring sex miljarder kronor som måste läggas ut under en tioårsperiod.

– Viltolyckorna kostar fem miljarder kronor om året så det vore en lönsam investering, säger Anders Sjölund.

Till toppen