Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 maj

Kraftig ökning av vargar hotar kungens älgjakt

Kungens traditionsenliga jakt riskerar att gå om intet i takt med att vargstammen har ökat kraftigt.  – Det blir inte så mycket kvar till jakt när vargarna tagit sitt, säger jaktvårdskonsulenten Johan Stedt.

Malingsbo-Kloten i Bergslagen är platsen för den återkommande kungliga älgjakten. Men en snabb utbredning av varg hotar nu att sätta stopp för traditionen, rapporterar tidskriften Svensk Jakt

Det senaste året har vargstammen fyrdubblats i området. 

– Kungen är införstådd med det här, och vi är väldigt på tå. Det ser inte bra ut, säger Jimmy Pettersson, kungens jaktledare, till tidskriften. 

Snabb ökning ett hot

Det gamla så kallade Klotenreviret har splittrats upp i fyra olika revir som täcker en yta på totalt 100 000 hektar. Kungen jagar på 25 000 av dem. 

Med den snabba ökningen av vargstammen finns risken att älgstammen inte ökar som den annars hade gjort – med följden att jakten går om intet. 

– Det blir inte så mycket kvar till jakt när vargarna tagit sitt, säger Johan Stedt, klövviltsansvarig jaktvårdskonsulent i jägareförbundet Örebro. 

”Kan bli katastrof”

Det har funnits varg i Malingsbo-Kloten sedan början av 2000-talet. Men först nu finns det ett verkligt hot mot älgjakten: 

– Det är lite spänt. Vad händer nu? Det kan definitivt bli en katastrof, säger Jimmy Pettersson till Svensk Jakt.

Till toppen