Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 13 januari

Irland byter grönbete mot granhygge

Irland är det land inom EU som har minst andel skog. Men nu ska Irland bli en riktig skogsnation med hjälp av pengar från EU och en finsk skogsfond.

 Linda Coughlan.
Linda Coughlan. FOTO: Härje Rolfsson

Vi kör mil efter mil ut ifrån Dublin genom ett landskap av gröna fyrkanter. Varje fyrkant är några hektar betesmark omgärdad av häckar och gärdsgårdar, men det är inte mycket skog. Linda Coughlan, som är skogsförvaltare på The Forestry Company, ska visa var man kan hitta irländsk skog och vad de gör för att bli ett bättre skogsland, som Sverige eller Finland.

– Det finns ännu inte någon skogskultur på Irland. Men många markägare, som har valt att inte använda jordbruksmarken längre, vill gärna ha en inkomst utan att behöva arrendera ut marken. Och då passar det bra att plantera snabbväxande sitkagran.

FOTO: Härje Rolfsson

Planterar skog

Europeiska investeringsbanken gick nyligen in med 112 miljoner Euro i ett projekt som ska gynna utvecklingen av irländskt skogsbruk. Den finska skogsinvesteringsfonden Dasos ska tillsammans med sina investerare köpa tusentals hektar skog och börja förvalta den enligt skandinavisk modell.

 Sitkagranen växer fort och får brett mellan årsringarna. Men enligt skogsförvaltaren Linda Coughlan ska det inte påverka hållfastheten.
Sitkagranen växer fort och får brett mellan årsringarna. Men enligt skogsförvaltaren Linda Coughlan ska det inte påverka hållfastheten. FOTO: Härje Rolfsson

– De närmsta åren ska vi hjälpa Irland och skogsindustrin att möta utmaningar med ett fragmenterat skogsbruk på landsbygden genom att bland annat fokusera på gallringar i unga skogar och plantera mer skog på lämplig mark. Det handlar också om att få en bättre infrastruktur för att få ut mer virke från skogen, säger Johannes Äärilä på Dasos Capital.

Snabbväxnade sitkagran

Och det finns mycket goda förutsättningar för skogsbruk med, främst, sitkagran.

–  Sitkagranen på Irland är förmodligen det snabbast växande barrträdet i Europa. Vi räknar med att den växer i genomsnitt med 20 kubik per hektar och år, jämfört med kanske 5, 6 kubik i norra Sverige och Finland, säger Petteri Säppänen på Dasos Capital.

 Linda Coughlan, skogsförvaltare, visar en nyetablerad skog på Irland. Sitkagranen planterades för 18 år sedan är redan rejält grov.  
Linda Coughlan, skogsförvaltare, visar en nyetablerad skog på Irland. Sitkagranen planterades för 18 år sedan är redan rejält grov.   FOTO: Härje Rolfsson

Det är inte bara tillväxten i skogen som är stor. De politiska förutsättningarna för skogsbruk skulle få svenska skogsägare att gråta av glädje. Det finns bidrag för att plantera, bygga vägar, röja och gallra. Ibland upp till 100 procent av investeringskostnaden. Dessutom är alla inkomster från gallringar och avverkningar helt skattefria.

Transport och vägar ett problem

Men en stor flaskhals är timmertransporter och skogsbilvägar. Även om en skog ligger nära en allmän väg får man inte lagra virke vid sidan av allmänna vägar, vilket gör att skogsägare måste bygga egna vägar.

 Det uppbrutna beteslandskapet på Irland ska få mer inslag av skog. Den här skogen är på nära 50 hektar, vilket är ungefär tio gånger större än en normal skogsfastighet.
Det uppbrutna beteslandskapet på Irland ska få mer inslag av skog. Den här skogen är på nära 50 hektar, vilket är ungefär tio gånger större än en normal skogsfastighet. FOTO: Härje Rolfsson

– Vi arbetar på det, men det behövs fler förändringar i reglerna. Det är också bra att vi får ta del av erfarenheter från stora skogsländer som Finland, säger Linda Coughlan.

FAKTA: Skogsbruket på Irland

Irland har dryga 730 000 hektar skogsmark, eller cirka 10,5 procent av landytan. Skogsarealen har växt ordentligt de senaste decennierna. 1928 fanns bara 89 000 hektar skog och nu vill den irländska regeringen fortsätta att öka skogsandelen till 18 procent och har som mål att landet ska plantera 7 000 hektar om året. Av dagens skog är tre fjärdedelar 30 år och yngre och består till över hälften av sitkagran.

Mycket av skogen ägs av det statliga bolaget Coillte, som bildades 1989. De äger dryga 395 000 hektar skog. Det finns omkring 19 500 privata skogsägare som tillsammans äger 335 900 hektar.

Källa: The Forest Service of the Departement of Agriculture, Food and the Marine

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen