Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 10 januari

Husbyggare får miljardavtal när kommuner bygger nytt

Efter många år i malpåse kommer klassiska husfabriken i Hultsfred att få nytt liv. Ägaren Hjältevadshus har, som ett av fyra företag, vunnit en upphandling i miljardklassen.

Så här ser flerbostadshusen för svenska kommuner ut som Hjältevadshus planerar att bygga vid fabriken i klassiska Hultsfred.
Så här ser flerbostadshusen för svenska kommuner ut som Hjältevadshus planerar att bygga vid fabriken i klassiska Hultsfred. FOTO: Hjältevadshus

Det är SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, som upphandlat ett ramavtal på flervåningshyreshus för kommuner runt landet med akut bostadsbrist. Enligt SKL uppger 240 av landets 290 kommuner, med 94 procent av Sveriges befolkning, att det saknas bostäder.

Flera aktörer

Genom ramavtalet på bra billiga bostäder snabbas processen på. Utöver Hjältevadshus kommer även BoKlok, NCC och Villa VIDA att skriva ramavtal med SKL.

För Hjältevadshus, som hamnade etta i upphandlingen, innebär avtalet att man rustar upp och startar klassiska Hultsfredsfabriken som stått tom länge. Så snart man kan kommer man att anställa hundratals nya arbetare vid fabriken där hela den nya verksamheten ska placeras. Det handlar om att bygga två-, tre- och fyravåningshus med ett-, två- och trerumslägenheter.

Stort  behov

Hjältevadshus ser satsningen i Hultsfred som långsiktig eftersom det har byggts extremt lite i Sverige sedan 1991. Även om kommunerna så småningom minskar antalet beställningar så väntas även ett ökat intresse från privata hyresvärdar för hustypen.

Det ramavtal som nu skrivs gäller lägre hus, 2-4 våningar. Under februari kommer SKL att utse vilka leverantörer som får avtal om leverans av högre hus, 4-6 våningar.

Till toppen