Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 12 januari

"För lite aska återförs"

Det försvinner mycket värdefull näring från skogsmarken vid avverkning. Och alldeles för lite kommer tillbaks i form av aska, vilket kan leda till sämre skogsmark och sämre tillväxt.

 Skogsmaskin, skördare, Logset, hybrid, hybridmaskin, avverkning, slutavverkning, avverka, granskog,
Skogsmaskin, skördare, Logset, hybrid, hybridmaskin, avverkning, slutavverkning, avverka, granskog, FOTO: Rolf Segerstedt

De senaste åren har askåterföringen till skogen legat ganska stabilt, med en svag trend uppåt. I södra Sverige rör det sig om cirka 10 000 hektar skogsmark som får tillbaka aska.

Helst ska alla hektar, där man tar ut en större mängd grot (grenar och toppar), få tillbaka motsvarande mängd viktiga kemikalier i form av aska från producenter som till exempel värmeverk. Men återföringen ligger bara på omkring 25 procent av vad som skulle behövas för att uppnå en rimlig balans i skogsmarken, enligt Skogsstyrelsens expert.

– Det är för lite. Enligt lagen ska större uttag av grot balanseras med askåterföring. Träden får sämre tillväxt och det blir en permanent sämre status på skogsmarken som försuras och blir näringsfattigare, säger Stefan Anderson, markspecialist på Skogsstyrelsen.

Bioaska utan blandning

Tidigare har de flesta skogsägare i Götaland och Svealand tagit ut grot vid avverkningar för leverans till värmeverken.

– Nu minskar uttaget på grund av att det importeras och eldas en hel del returträ och sopor. Många värmeverk har möjlighet att göra blandeldningar med till exempel returträ. Och den askan går inte att använda i skogen.

 Stefan Anderson, markspecialist på Skogsstyrelsen.
Stefan Anderson, markspecialist på Skogsstyrelsen.

Stefan Anderson menar att om man spred all tillgänglig bioaska som finns i Sverige, utan att blanda, skulle man komma i balans.

Har varit statlig angelägenhet

Askåterföring till skogen har varit en statlig angelägenhet, men sedan början på 2000-talet ska skogsbranschen sköta detta själv.

– Medvetandegraden om de här problemen i skogsbruket är inte särskilt hög. I sydvästra Sverige har man haft försurningsproblematik och där har man en viss insikt.

Priset varierar

Kostnaden för att sprida aska på skogsmark ligger på mellan 300 och 500 kronor per hektar för en enskild skogsägare. Då får man omkring tre ton torr aska per hektar spritt på skogsmarken blandat med ett ton vatten.

– Priset varierar mycket. Är det en stor mängd små fastigheter blir det större kostnader. En liten skogsägare kan anmäla sitt intresse för askåterföring, men det måste bli tillräckligt många hektar för att det ska bli ekonomiskt rimligt.

FAKTA: Regler för aska

Det krävs en del administration och tillstånd för att sprida aska i skogen. Produktionen och hanteringen av aska kontrolleras av länsstyrelsen i större anläggningar och av kommunerna i mindre anläggningar. Transporten kräver tillstånd från länsstyrelsen eftersom askan räknas som avfall. Ska askan mellanlagras en längre tid måste man ha tillstånd av kommunen.

Själva spridningen i skogen har Skogsstyrelsen tillsyn över. Det är också Skogsstyrelsen som kontrollerar att askan som värmeverken producerar håller rätt kemisk sammansättning för att kunna spridas i skogen. Sedan april 2014 krävs ett samråd med Skogsstyrelsen enligt Miljöbalken innan man får sprida askan. 

Källa: Skogsstyrelsen

Stefan Anderson påpekar att den reella kostnaden för spridningen ligger mellan 2 000 och 3 000 kronor. En mellanskillnad som askproducenten står för.

Ökar medvetenheten

Skogsstyrelsen har jobbat med att öka medvetenheten om det positiva i askåterföring i ett projekt som pågått i tre år då man åker runt och pratar med askproducenter och skogsbransch för att få upp volymerna.

– Alternativet är att täcka gamla deponier med askan. Men den möjligheten håller på att ta slut och då blir det i stället en deponiskatt på 500 kronor tonnet. I de fallen kan det bli billigare att sprida askan i skogen.

LÄS MER: Mer aska åter till skogenLÄS MER: Expert ifrågasätter faran med bioaska på åkermark

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Detta är premium-innehåll. Läs mer om vår premiumjournalistik!

Vill du läsa vidare?

från 135:- /mån

Bli medlem i LRF

  • Du får Sveriges största företagarorganisation i ryggen. LRF jobbar för landsbygdens framtid.
  • Land Lantbruk/Skogsbruk och familjetidningen Land ingår, både print och digitalt.
  • Dessutom en rad andra förmåner och erbjudanden.
från 171:- /mån

Prenumerera på Land Lantbruk

  • Du får 3 tidningar varje vecka + tillgång till digitalt innehåll
  • Land Lantbruk med Skogsbruk – Sveriges största fack- och nyhetstidning inom jord och skog
  • Land – Sveriges gladaste veckotidning
Till toppen