Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 10 januari

FN lyfter upp turismen 2017

Turismen ökar kraftigt i Sverige men även internationellt. Det har fått FN:s generalförsamling att utnämna 2017 till det internationella året för utveckling av hållbar turism.

FN gör 2017 till det internationella turismåret.
FN gör 2017 till det internationella turismåret.

Förenta Nationerna ska under året kraftsamla kring turismen som en katalysator för positiv förändring och i synnerhet på områden som hållbar ekonomisk tillväxt, sysselsättning, miljöskydd, världens kulturarv, fred och säkerhet.

"Turismen stark kraft för förändring"

Nyligen avgångne generalsekreteraren Ban Ki-moon ser stora möjligheter med turismen som utvecklingsfaktor, så här sa han vid presentationen i december:

– Med mer än en miljard internationella turister, som varje år besöker platser runt om i hela världen, har turismen blivit en stark kraft för förändring som gör verklig skillnad för miljoner människor. Turismens potential för hållbar utveckling är betydande.

Turismen svarar för 7 procent av världens exportvärde och branschen ökar med 4 procent fler besökare varje år.

Ökad biodiversitet

FN ser turismen som ett sätt att motivera och finansiera skydd av viktiga områden för kultur, vild natur och andra miljöer.

Branschen kan även ge kraft åt skydd och restaurering för ökad biodiversitet.

Mer om turiståret finns att läsa på webbsidan.

Till toppen