Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 14 mars

Ferry Svan hårdtränar inför rookie-VM i timbersports

Ferry Svan från Vansbro ligger just nu i hårdträning inför rookie-VM i timbersports i Tyskland den 9 maj. Han har nyligen sagt upp sig från jobbet för att kunna satsa all sin tid på att bli bäst i världen på att hugga och såga isär stockar. – Det är som vilken elitsatsning som helst. Jag lever för det här nu, säger han.

20-åriga Ferry Svan, son till Gunde och Marie Svan, har hållit på med timbersports sedan 2013. Han blev nordisk mästare 2014 och 2016 och ska i maj tävla i rookie-VM i Hamburg. Nu är han just hemkommen efter en månads träningsläger på Nya Zeeland.

Hur började du med timbersports?

– Jag gick skogsbruksskola i Älvdalen och som individuellt val kunde man välja timbersports. Jag blev intresserad och nu har jag sagt upp mig från jobbet som skogsmaskinförare för att satsa på det här. Jag har full fokus på träning. Det är som vilken elitsatsning som helst, jag lever för det här nu.

Timbersports består av fyra olika grenar. Två är yxgrenar, en där man står på stocken och en där man hugger en upprätt stock. Två grenar är såggrenar, den ena grenen är med bandsåg och den andra med motorsåg. Den med snabbast tid vinner.

Hur snabb är du?

– På nordiska mästerskapen tog det 30 sekunder för mig att hugga den liggande stocken, då står man på stocken och hugger mellan fötterna.

– När man sågar med motorsåg, sågar man genom två skivor och det gör jag på 11-12 sekunder. Det är hundradelar som räknas så det gäller att träna på småsaker.

Vad är viktigast för att vinna tid?

– I motorsågsgrenen får du inte hålla i motorsågen vid start, men sågen är i gång. Där handlar det mycket om hur man ska göra för att spara tid i starten.

– Med yxa är huggtekniken och svingen viktigast. Framför allt är det viktigt vart man hugger. Det är väldigt svårt att träffa där man träffade sist, precisionen är svårast men det är den som gör att du vinner tid.

– Man ska hugga med samma vinkel hela tiden in till mitten och sen hugger man från andra hållet.

Vad är ditt mål?

– Så småningom är det att blir bäst! Men det är många träningstimmar kvar innan det händer. Världsrekordet, när man står på stocken och hugger, ligger på 12.39, så det är jättesnabbt. Det finns mycket att jobba på.

Tror du att du vinner rookie-VM?

– Eftersom man bara får vara med i rookie-VM vid ett tillfälle vet jag inte riktigt vilka jag möter. Australien, Kanada och USA brukar vara riktigt vassa men min målsättning är att vara topp fem.

Hur mycket tränar du?

– Jag tränar två pass per dag och kombinerar med skidåkning och kondition. Jag har en vilodag i veckan.

Har din far kommit med några bra råd?

– Ja, framför allt hur jag ska träna konditionen, balansen mellan träning och vila och hur jag ska bygga upp en formtopp. Nu ska jag hårdträna för att lugna ner mig strax innan det är tävlingsdags.

Har du några tips till vanliga vedhuggare?

– Håll långt bak på yxan för att få kraft. Det är som att spela golf, det viktiga är inte hur hårt man slår utan hur man svingar. 

 

Startfältet till årets rookie-VM i timbersports:

1. Simon Grüter, Schweiz

2. Scott Fowkes, Storbritannien

3. Guillame Scheppler, Frankrike

4. Ferry Svan, Sverige

5. William Adams, USA

6. Blake Marsch, Australien

7. George Williams, Kanada

8. Jannik Lindner, Tyskland

Till toppen