Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 11 januari

”Extrem” ökning av viltolyckorna – upp 20 procent

Viltolyckorna nådde under förra året nya rekord. Totalt anmäldes 58 000 sådana olyckor till polisen. Älgskadefondsföreningen beskriver ökningen som ”extrem”.

FOTO: Ruslan Kudrin/Mostphotos

Redan under 2015 nåddes nya rekordnivåer beträffande viltolyckor. Då rapporterades 48 000 olyckor till polisen. Men rekordet slogs redan året efter: Under 2016 rapporterades 58 000 viltolyckor. Ökningen motsvarar nästan 20 procent.

– Det har aldrig hänt tidigare att det varit så stora ökningar från ett år till ett annat, säger Niclas Dahl, verksamhetsledare vid Älgskadefondsföreningen, till TT.

”Extrem ökning”

Att ökningen har nått rekordnivåer två år i rad beskriver föreningen som ”extremt”.

Enligt Niclas Dahl är den främsta anledningen till olyckorna att djuren har blivit fler. Den typ av djur som har orsakat störst ökning i antalet olyckor är rådjuren, men även olyckorna där hjortar, älgar och vildsvin har varit inblandade har ökat.

– Kollisioner med älg är den olyckan som är farligast för bilisterna. Deras långa ben och tunga kropp gör att de faller ner på vindrutan och det är inte bilens front som tar den värsta smällen. De kringgår den inbyggda säkerheten som finns i bilen, säger Niclas Dahl till TT.

Olyckorna går på miljardbelopp

Land Lantbruk rapporterade i december om att antalet viltolyckor gick mot nya rekordnivåer i Sverige under 2016, och att kostnaderna för samhället för dessa olyckor i genomsnitt uppgår till cirka 2,6 miljarder kronor.

Till toppen