Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 22 februari

DNA-analys bevisar dansk varg bakom attack

En rad rovdjursangrepp på får i Danmark har fått uppfödare att överväga att flytta sin verksamhet. Nu bekräftar en DNA-analys att varg ligger bakom minst en attack.

Bild 1/2 FOTO: L E Carlsson
Bild 2/2 FOTO: Nialat/Mostphotos

Jylland har drabbats av ett antal rovdjursattacker mot bland annat får under hösten. I perioden mellan oktober och januari hade minst 17 får dött i sådana angrepp, vilket Land Lantbruk rapporterade om den 18 januari.

Under årets första veckor eskalerade attackerna mot får i Danmark, och minst tre attacker – som misstänks ha varit vargattacker – skedde då under bara några dagar. En av Danmarks största fåruppfödare övervägde då till följd av attackerna att flytta sin verksamhet till en annan plats.

Myndighet bekräftar

För att fastslå att det verkligen rörde sig om just vargattacker togs DNA-prover som skickades på analys. Och nu står det klart att det faktiskt har rört sig om en vargattack i minst ett fall, skriver Miljöstyrelsen i Danmark på sin hemsida.

– Resultaten bekräftar att det finns varg i Västjylland. Vi kan inte utifrån resultaten säga något om hur många vargar det finns, men att det finns varg, det är det inget tvivel om, säger Hans Christian Karsten, vicedirektör vid Miljöstyrelsen.

Kompensation ska betalas ut

Nu har därför Naturstyrelsen i Danmark kontaktat de djurägare som har blivit drabbade av vargattackerna för att betala ut kompensation, skriver myndigheten vidare.

Det har redan tidigare kunnat konstateras att varg numera åter finns i Danmark, efter att inte ha funnits där på ett par hundra år, vilket Kvällsposten tidigare har skrivit om.

Samtidigt har det inte funnits någon säker kunskap om hur många vargar den danska populationen består av. Enligt en bedömning av forskare vid Köpenhamns universitet ska det finnas ett 20-tal individer, medan forskare i Århus menar att tidigare DNA-prover har gjorts på ett felaktigt sätt och att man bara har kunnat bevisa att det finns fyra individer i landet.

Till toppen