Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 18 maj

Curts kraftverk riskerar att rivas

Ett mikrokraftverk har i snart 90 år försörjt Curt Jonssons gård med el. Nu kräver länsstyrelsen att kraftverket rivs. 

I Ede i Strömsund bor grönsaksodlaren Curt Jonsson. Sedan 1930 är gården självförsörjande på el, eftersom Curt Jonssons morfar då byggde ett mikrokraftverk i ån intill. 

– 1947 drog de ström till grannbyarna. Så 17 år innan det hade han ström här. Det är ju lite otroligt, säger Curt Jonsson till SVT Nyheter Jämtland

Men enligt länsstyrelsen saknas tillstånd för kraftverket. Curt Jonsson kan ansöka om tillstånd för kraftverket – men det är en dyr process som kan sluta med avslag – och ändå kosta från 200 000 kronor och upp till miljonbelopp, skriver land.se. Det kan, enligt Curt Jonsson, kosta honom mer än vad gården är värd. 

LÄS MER: Domstolens beslut kan göra Curt strömlös

Vid en tillståndsprövning vägs nyttan av ett kraftverk mot dess inverkan på miljön och i Curt Jonssons fall anses nyttan var låg, eftersom kraftverket bara täcker gårdens egen elförbrukning. 

Att koppa upp sig på elnätet ser Curt Jonsson inte som något alternativ. Närmaste elledning är tre kilometer bort, vid den allmänna vägen. De sista kilometrarna till gården är det skogsbilväg. 

– Det kostar ju flera hundra tusen och sedan underhåll på det. Det är att gå över ån efter vatten – jag har ju närproducerad elström inpå knuten här, säger Curt Jonsson till SVT. 

Curt Jonsson överklagade länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen men fick avslag. Nu har han bestämt sig för att driva frågan till högsta instans, till Mark- och miljööverdomstolen.

– Det måste finnas någon rättvisa. Jag belastar inte någon och vill bara leva mitt liv här på gården. Därför vägrar jag ge upp, säger han till land.se

Till toppen