Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 19 maj

C kräver svar från ministrar om artskyddsförordningen

Beskeden från miljöministern och landsbygdsministern har hittills varit oklara angående inställningen till en översyn av artskyddsförordningen, menar riksdagsledamoten Kristina Yngwe (C). Nu riktar hon en skriftlig fråga till statsministern. 

Riksdagsledamoten Kristina Yngwe (C).
Riksdagsledamoten Kristina Yngwe (C). FOTO: Ann Lindén

Bombmurklan riskerade att sätta käppar i hjulen för skogsägare, och ärendet avgjordes i domstol, vilket Land Lantbruk har rapporterat om tidigare i år. Lavskrikan är en annan art som innebär problem för en del skogsägare, som inte har fått avverka sin skog när de ovanliga fåglarna slår sig ner där. 

Turerna kring artskyddsförordningen har varit många. Men nu vill riksdagspolitikern Kristina Yngwe (C) få tydliga besked från regeringen. 

I ett brev riktat till statsministern lyfter hon fram exempel på problem som skogsnäringen har upplevt i samband med hur Sverige har implementerat artskyddsförordningen. Just situationen med bombmurklan och lavskrikan är sådana exempel, menar hon. 

Enligt Kristina Yngwe har miljöminister Karolina Skog (MP) sagt att det inte finns några planer på en översyn av artskyddsförordningen för att komma till rätta med sådana problem. Samtidigt ska landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) ha sagt att det ”inte är klart om det blir en översyn av artskyddsförordningen eller ej”. 

Därför ställer Kristina Yngwe frågan till statsministern: ”Hur ställer sig regeringen till en översyn av artskyddsförordningen?"

Till toppen