Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 12 november

Bred rekrytering viktig för vital skogsnäring

Invandrare kan absolut vara en resurs för skogsbruket och bredda rekryteringen. Det menar Yusra Moshtat, ursprungligen från Irak, men numera inspiratör för integration där naturen och skogen spelar stor roll.

 Yusra Moshtat driver företaget "Med andra ögon" och ser möjligheter för skogsbruket att rekrytera invandrare till jobb i de gröna näringarna.
Yusra Moshtat driver företaget "Med andra ögon" och ser möjligheter för skogsbruket att rekrytera invandrare till jobb i de gröna näringarna.

– Jag har gjort en lång resa, dels från mitt hemland, dels från en stor rädsla för skogen. Numera älskar jag skogen, tidigare var den hotande, numera är den trygghet. Jag hittade till och med min man i skogen, berättade Yusra Moshtat, som är miljöinspektör i Göteborg och egen företagare på tema integration.

Skogen ses som farlig

Hon var en av inspiratörerna när ett 50-tal representanter för skogsbruket i Västerbotten samlades i Lycksele för att diskutera integration och en bredare rekrytering till branschen.

– För många som kommer från länder utanför Europa är skogen synonymt med fara; giftiga djur, risk för rån, våldtäkt eller minor. Räkna med att det tar tid att skapa en känsla av trygghet i den svenska skogen. Men det går, jag har lotsat många invandrare ut i skogen, bland annat genom att utbilda SFI-lärare till naturguider. Genom att lägga en del av utbildningen utomhus skapar man tryggare personer.

Bidrag till uteaktiviteter

Yusra Moshtat har utrett integration med hjälp av naturen för Naturvårdsverket och hon ser positiva tendenser.

– I dag kan exempelvis invandrarföreningar få bidrag till att ordna aktiviteter utomhus och det är ofta kopplat till skog och skogsbruk. Jag tror absolut att det finns invandrare som gärna skulle vilja jobba i skogen, sade Yusra Moshtat.

Studiebesök på naturbruksgymnasiet

I den stora skogskommunen i Dorotea, som tagit emot många flyktingar, bedrivs nu delvis SFI (Svenska för invandrare)-utbildningen i ett skogsområde som skapats av de vuxna eleverna.

– Det har bedrivits som projekt och erfarenheterna är mycket goda, jobb med händerna och frisk luft tillför mycket, särskilt för de svagaste eleverna. Vi gör även studiebesök hos naturbruksgymnasiet, hos SLU och Skogsmuseet, det fungerar som inspiration när de funderar på jobb, berättade Peter Ahlqvist, SFI-lärare i Dorotea.

Svårt rekrytera till skogsjobb

Bakgrunden till dagen, som arrangerades av organisationen Mera skog i Västerbotten, är att det går trögt i hela landet att rekrytera personal till skogsjobb.

– Skogsbolagen, entreprenörerna, naturbruksgymnasierna och vi på Lantbruksuniversitetet märker av det. Vi har svårt att fylla utbildningarna och det skapar problem. Den breda självklara anknytningen till skog och skogsbruk finns inte i samhället i dag så alla i näringen måste engagera sig och ”fiska i hela dammen”, alltså även locka fler kvinnor och invandrare till branschen, sade Ann Dolling, forskare på SLU.

Bredare rekrytering behövs

I dag är det främst ”vita unga män från landsbygden” som söker sig till jobb i skogen. Det är en schablon, men det råder stor enighet kring att basen för rekrytering måste vidgas för att vitalisera branschen.

– Dagens situation är mycket ett resultat av hur branschen behandlar de som jobbar i skogen. När de stora skogsägarna bara tittar på priset så innebär det pressade löner och låg status. Det gör att intresset för att jobba i skogen minskar hos svenska ungdomar, menade Peter Lindström, miljöansvarig för GS-facket.

Få vill plantera skog

Han fick mothugg av skogsbolagen, men samtidigt bekräftade de att det inte är lätt att få svenska ungdomar att plantera skog, en sysselsättning som setts som ett instegsjobb för en fortsatt karriär i skogen.

Fakta: Mera skog

Mera Skog i Västerbotten är ett samverkansorgan för aktörer i den skogliga och skogsindustriella sektorn i länet.

Organisationen arbetar för att öka kunskaperna om, och intresset för, skogen och alla dess värden.

Websida: www.meraskog.se

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Till toppen