Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 13 september

Betesskandalen väcker frågor

Betesskandalen i Arjeplog, som Land Skogsbruk skrivit om, engagerar. Regler kring glasbjörk ifrågasätts, liksom granens produktionsförmåga på tallmarker.

Ett par läsare undrar varför inte skogsägarna, i den extrema situationen, får utnyttja det stora upplag av glasbjörk som finns på hyggena?

– Enligt lagen måste ett trädslag producera minst 60 procent av det bäst producerande trädslaget på den marken. Det klarar inte glasbjörken jämfört med tall som är bäst på de ofta torra markerna, därmed godkänns inte den. Vårtbjörk har en bättre produktion men den finns det inte mycket av i det här området, säger Carina Olofsson Boström, distriktschef på Skogsstyrelsen i Södra Norrbotten.

PREMIUMLÄSNING: Skogsägare tvingas återbeskoga tusentals hektar gamla hyggen

Kan inte glasbjörkarna fungera som skydd åt barrplantor som kan växa under och på sikt ge en blandskog?

– Granen kan komma under en björkskärm, men i området finns mest tallmarker och tallen trivs inte under en skärm. Att behålla glasbjörk är en dålig ekonomisk lösning för både markägaren och samhället.

Carina Olofsson Boström tillägger att lövträd behövs för miljöns skulle och på fuktigare partier kan grupper av bland annat glasbjörk sparas.

Flera skogsägare som under böteshot tvingas plantera om hyggen väster om Arjeplog planerar att välja gran i stället för tall, hur ser Skogsstyrelsen på gran på tallmark?

– Det finns inga restriktioner kring plantering av gran i dagsläget även om den producerar sämre. Om glasbjörk producerar kring en tredjedel jämfört med tall så kanske granen ligger på hälften på de rena tallmarkerna. Så markägarna måste vara medvetna om att de tappar en stor del av produktionen när älgen får bestämma, säger Clas Fries, skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen.

Han säger att skogsstyrelsen har en tabell som visar vilka marktyper som lämpar sig för exempelvis gran och som kan vara ett stöd åt skogsägarna.

– Ett annat råd vid plantering av gran på äldre hyggen är att det är extra viktigt med en bra markberedning för att ge plantorna en bra start, säger Clas Fries.

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen