Gå till innehåll

Psst...

Till den som ser detta: ha en underbar dag! :)

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 20 april

17 lamm föll offer – nu jagas lodjuren

Oväntade lodjursattacker mot både får och lamm har drabbat djurägare i Småland hårt. Men nu måste katterna hålla sig undan för att klara livhanken.

FOTO: Rolf Segerstedt

Länsstyrelsen i Kalmar har godkänt skyddsjakt på lodjur. Tillståndet trädde i kraft den 19 april och gäller maj ut, rapporterar SVT Nyheter Småland.

Anledningen är att de stora katterna har ”spridit skräck” bland flera djurägare i området. Minst 17 lamm och en tacka har dödats av lodjur och andra förebyggande åtgärder har inte hjälp, enligt länsstyrelsen.

Länsstyrelsen: Ovanliga attacker

Området har varit utsatt för en serie attacker som beskrivs som ”förvånande”. På bara en månad inträffade sex lodjursangrepp på får i trakterna runt Kalmar i slutet av 2015. Enligt länsstyrelsens expert är det ovanligt.

– Vi har haft fler fårangrepp under en månad än vad vi normalt har sett under en tioårsperiod, sade då rovdjursspåraren Robert Briland till tv-kanalen.

Får är inte lodjurens normala byten

På frågan om varför angreppen hade ökat på så kort tid svarade han:

– Det vet vi inte i nuläget, får är normalt sett inte ett byte för lodjuren. Det tycker inte om att få en massa ull i munnen. De riktar främst in sig på att jaga rådjur och hare.

Enligt länsstyrelsen kommer inte den nu inledda skyddsjakten på lodjuren att påverka stammens bevarandestatus i vare sig Kalmar län eller Sverige.

Till toppen