Gå till innehåll

Psst...

Det ser ut att vara tekniska problem just nu. Vi ber om ursäkt.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Forskning 4 december

Ny studie: Harpest kan smitta via kött

Enligt en ny studie vid SLU kan harpest smitta människor via harkött som inte tillagats tillräckligt. Studien visar också att brunbjörn, järv, vildsvin och rödräv i Sverige kan bära på antikroppar mot bakterien.

FOTO: Mostphotos

En ny studie visar att harpestbakterie kan finnas i harkött. Sjukdomen som kan smitta en mängd olika djur kan också drabba människor.

Kan smitta människor via kött

– Att bakterien även visade sig finnas i muskulaturen hos infekterade harar innebär en risk för att människor kan smittas om de skulle äta otillräckligt tillagat harkött, säger Gete Hestvik som genomfört studien vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i ett pressmeddelande.

En människa som drabbas av sjukdomen får vanligen symptom som feber, huvudvärk och illamående.

Gnagare känsliga mot sjukdomen

Skogsharar och ett flertal smågnagararter är mycket känsliga för infektion av harpest och drabbas ofta av akut sjukdom som snabbt leder till döden.

Studien visar att brunbjörn, järv, vildsvin och rödräv i Sverige kan bära på antikroppar mot bakterien. De typerna av djur drabbas betydligt mildare av sjukdomen, om de ens blir sjuka alls.

Resultatet från studien hoppas man ska kunna användas i framtida övervakning för att ge information om hur sjukdomen varierar över tid, samt huruvida den är på väg att sprida sig till ett nytt område.

FAKTA: Harpest

Harpest eller tularemi är en bakterieorsakad vektorburen zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Den drabbar främst olika gnagare, men smittan kan på flera olika sätt överföras till människan.

I Sverige rapporterades tidigare sjukdomen framför allt från Norrland, men har nu spridits till såväl Götaland som Svealand. Förekomsten varierar mycket från år till år.

Harpest är en av de vanligaste inhemska zoonoserna hos människor i Sverige. Människor smittas framför allt via myggor, men även genom direkt kontakt med sjuka eller döda djur och vid inandning av till exempel smittförande damm.

Källa: Folkhälsomyndigheten, SVA.

Läs mer: Explosion av harpest i norr

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheterGratis

När jag fyller i formuläret godkänner jag LRF Medias regler om lagring av uppgifter.

Till toppen